ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autoritățile continuă susținerea financiară a afacerilor gestionate de lucrătorii migranți

15:04 | 24.12.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 24 dec. /MOLDPRES/. Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii a aprobat cereri de finanțare nerambursabilă pentru 64 de întreprinderi create de migranți sau rudele acestora de gradul întâi, suma totală a finanțării din partea statului este de 15,46 mln lei, transmite MOLDPRES.

Comitetul de supraveghere al Programului de Atragere a Remitențelor în Economie (PARE 1+1) a aprobat astăzi, 24 decembrie, cererile de finanțare nerambursabilă pentru 64 de întreprinderi create de migranți sau de rudele acestora de gradul întâi, fiecare întreprindere va primi 250 mii lei din partea statului pentru a-și deschide sau dezvolta propria afacere în Republica Moldova.

Peste jumătate din companiile beneficiare de finanțare vor dezvolta afaceri în 27 de raioane ale țării în domeniul agriculturii, 19 afaceri vor demara în domeniul prestării, iar 11 întreprinderi vor activa în industria prelucrătoare. Potrivit estimărilor, în urma realizării proiectelor investiționale vor fi create sau menținute circa 185 locuri de muncă, iar investițiile cumulative în economia națională vor constitui circa 38 milioane de lei.

Cei 64  de antreprenori urmează să contribuie cu partea lor de investiție, conform regulii 1+1 din banii câștigați în 14 state: Germania, Marea Britanie, Italia, Franța, România, Rusia, SUA, Israel, Irlanda, Spania, Olanda, Grecia, Suedia și Ucraina.

Din totalul cererilor de finanțare, 35 afaceri sunt create de lucrătorii migranți, iar 29 de întreprinderi sunt constituite de rudele de gradul I ale migranților.

Programul PARE 1+1, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale cetățenilor Republicii Moldova care muncesc peste hotare în dezvoltarea economică durabilă a țării noastre prin stimularea înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii. Programul funcționează în baza regulii „1+1”, astfel încât fiecare leu investit din remitențe va fi suplinit cu un leu sub forma de grant din cadrul Programului. Beneficiarii de granturi pot fi cetățeni ai Moldovei, care muncesc peste hotare şi beneficiari de remitențe, rude de gradul I.

Foto: ODIMM

img21009919

img21009919

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!