ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Criticul de artă Victoria Rocaciuc a editat o monografie despre grafica de carte

15:02 | 28.12.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 28 dec. /MOLDPRES/. O monografie intitulată ”Naraţiune şi simbol în grafica de carte moldovenească, 1945-2010”, semnată de criticul de artă Victoria Rocaciuc, doctor în studiul artelor, a apărut recent la o editură din Chișinău, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Victoria Rocaciuc a menționat că volumul cuprinde 280 de pagini, include peste 500 de imagini, printre care 100 color și a apărut într-un tiraj de 200 de exemplare. Monografia a fost realizată în cadrul Centrului Studiul Artelor al Institutului Patrimoniului Cultural al Ministerului Educației și Cercetării.

În prezenta monografie, autorul încearcă să justifice necesitatea studierii aprofundate a contextului istoric și teoretic referitor la narațiune și simbol în grafica de carte moldovenească, oferă opțiuni posibile de clasificare, ce determină criteriile de evaluare a operelor, stabilind obiective noi pentru următoarele cercetări.

Potrivit Victoriei Rocaciuc, narațiunea și simbolul au devenit categorii estetice de bază, iar simbolul, ca fenomen al culturii, ocupă locul central în toate sferele științifice, de aceea apare necesitatea studierii acestora și din punct de vedere al studiului artelor. În perioada actuală, analiza narațiunii și simbolului în artele vizuale și în arta graficii de carte moldovenească, în special, reprezintă una dintre sarcinile importante și destul de complexe.

”Una dintre premise a devenit tendința cercetărilor istorice, când aspectul teoretic însoțește procesul de studiere a datelor din arhive și muzee. Biografiile de creație ale multor autori nu sunt pe deplin cercetate, nu toate operele de valoare sunt puse în circulație științifică, lipsesc datele de catalog ale acestora. În aceste condiții, schimbările necesare ale accentelor din punct de vedere teoretic nu întotdeauna sunt serios fundamentate. O altă dificultate a studiului este determinată de concepţiile contradictorii în privinţa narațiunii și simbolului în știință și artă universală, interferențele diferitelor aspecte ale acestora și alte interconexiuni”, a precizat autoarea monografiei.

Victoria Rocaciuc s-a născut la 19 iunie 1978, în Cernăuți, Ucraina. A absolvit Școala de Arte Plastice „A. Şciusev” (1992) din Chișinău, Colegiul Republican de Arte Plastice „A. Plămădeală” (1997), Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (2002), Școala de Design, Universitatea Tehnică a Moldovei (2010). În 2007 a susținut teza de doctor în studiul artelor, iar în 2014 a devenit  conferențiar cercetător.

img21009973

img21009973

img21009973

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!