ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Vicepremierul Nicu Popescu a discutat telefonic cu Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO

16:36 | 10.01.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 10 ian. /MOLDPRES/. Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene a purtat o conversație telefonică cu Mircea Geoană, secretarul general adjunct al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), având ca subiect situația de securitate în contextul ultimelor evoluții regionale, informează MOLDPRES.

Șeful diplomației de la Chișinău a subliniat că avem nevoie de o regiune stabilă, prin urmare Republica Moldova sprijină necesitatea dialogului cu privire la securitatea europeană și pledează pentru desfășurarea acestuia într-o atmosferă cât mai pașnică și constructivă, a comunicat agenției MOLDPRES Biroul de presă al MAEIE.

În cazul dialogului Alianței cu Federația Rusă care trebuie să fie transparent, ministrul Nicu Popescu s-a pronunțat pentru discuții cuprinzătoare și incluzive referitoare la consolidarea securității europene, luându-se în considerare respectarea intereselor și îngrijorărilor tuturor statelor vizate, inclusiv al nostru.

„Dialogul Republicii Moldova cu NATO se desfășoară în cadrul setat de principiul constituțional de neutralitate, aspect ce nu înseamnă izolare și nu împiedică să dezvoltăm cooperarea în acele domenii care corespund intereselor noastre naționale. Doar poporul poate decide care sunt cele mai potrivite modalități de asigurare a securității și doar noi, pe interior, putem alege soluțiile necesare în conformitate cu voința poporului”, a punctat ministrul Nicu Popescu.

De asemenea, în convorbire cu înaltul oficial NATO, vicepremierul Nicu Popescu a reiterat că neutralitatea Moldovei trebuie și poate fi respectată prin retragerea forțelor ruse de pe teritoriul nostru.

„Am apreciat consultarea poziției țării noastre în legătură cu situația regională și reconfirmarea angajamentului Alianței pentru parteneriatul cu R. Moldova, precum și sprijinul organizației pentru suveranitatea și integritatea teritorială a țării”, a conchis ministrul Nicu Popescu.

Foto: MAEIE

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!