ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Biblioteca publică ”Mihail Dolgan” din raionul Dondușeni a fost renovată

14:12 | 17.01.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 17 ian. /MOLDPRES/. Biblioteca publică ”Mihail Dolgan” din satul Rediul Mare, raionul Dondușeni, a fost renovată. Cu această ocazie, primarul localității, Ludmila Harabari a organizat o acțiune de comemorare a regretatului critic literar, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat Liliana Dolgan, fiica regretatului om de cultură, lector universitar la Departamentul Lingvistică Română și Știință Literară al Universității de Stat din Moldova și scriitoarea Victoria Fonari, doctor conferențiar, discipolă a școlii doctorale a academicianului Mihail Dolgan.

În cadrul manifestării, directoarea bibliotecii sus-numite, Ecaterina Rotaru a vorbit despre importanța renovării sediului bibliotecii și a inaugurat evenimentul cultural despre viața și creația acad. Mihail Dolgan cu prezentări de carte, întregit cu un repertoriu legat de Sărbătorile de Iarnă, la care au participat Ansamblul "Crenguța de busuioc" și familia Rotaru.

Liliana Dolgan, lector universitar la Departamentul Lingvistică Română și Știință Literară al USM, a venit cu o donație de carte și a evidențiat importanța familiei în creșterea personalității, referindu-se la anii propriei copilării și amintirea părintelui, a imaginii satului. În context, Victoria Fonari a menționat activitatea de profesor și cercetător a academicianului Mihail Dolgan, personalitate care a știut să asigure o joncțiune a Universității de Stat din Moldova cu Academia de Științe a Moldovei, Uniunea Scriitorilor, i-a invitat pe mai mulți scriitori la lansările de carte la facultate, a vorbit despre tradiția cărții antologice "Nu e om să nu fi scris o poezie", la care participau studenți de la toate facultățile USM.

Academicianul Mihail Dolgan s-a născut la 5 februarie 1939 în satul Rediul Mare, raionul Dondușeni. A fost șef al Catedrei Literatura Română și Teorie Literară (1995-2010), USM. A scris peste 60 cărți, a coordonat mai multe studii din domeniul istoriei literaturii române contemporane. S-a stins din viață la 2 mai 2013.

img22000310

img22000310

img22000310

img22000310

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!