ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Bender a avut loc ședința săptămânală a Comisiei Unificate de Control

15:58 | 10.02.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 10 feb. /MOLDPRES/. Membrii Comisiei Unificate de Control s-au reunit astăzi la Bender în ședință ordinară, în cadrul căreia au aprobat raportul Comandamentului Militar Întrunit privind situația în Zona de Securitate pentru perioada 2-8 februarie, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

Delegația Republicii Moldova a propus discutarea și luarea de atitudine pe marginea apelului distribuit la finalul ședinței precedente de către Misiunea OSCE în Moldova.

Documentul vizează problema antrenamentelor contingentelor militare, iar pentru reducerea tensiunii și sporirea transparenței acestor activități, Misiunea OSCE a rugat părțile să examineze posibilitatea informării din timp a reprezentanților săi cu privire la antrenamentele planificate.

Delegația Republicii Moldova a sprijinit această inițiativă a Misiunii OSCE în Moldova care efectuează monitorizarea situației în Zona de Securitate, în conformitate cu Principiile de colaborare cu Comisia Unificată de Control, semnate la 10 decembrie 2004.

Exponenții regiunii transnistrene, dimpotrivă, și-au expus poziția negativă menționând că nu văd necesitatea implicării în aceste procese din Zona de Securitate.

Discuțiile asupra subiectului vor continua pe parcursul săptămânii următoare la nivelul întâlnirilor de lucru între copreședinții Comisiei, reprezentanții Misiunii OSCE și ai Ucrainei.

Cu referire la indicația dispusă la 24 septembrie 2020 Comandamentului Militar Întrunit privind elucidarea fiecărui caz de neexecutare a deciziilor Comisiei începând cu 12 martie 2020, șefii militari superiori au anunțat că la următoarea ședință vor raporta despre soluția identificată.

Delegația Republicii Moldova și-a expus îngrijorarea că situația regională se proiectează și asupra stării de lucruri în Comandamentul Militar Întrunit, fiind atestate elemente de neîncredere între comandanții contingentelor militare ale părților, care provoacă lipsa de consens pe aspecte de activitate.

Foto: Biroul politici de reintegrare

img22000991

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!