ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău s-au desfășurat consultări politice interministeriale moldo-ruse

14:46 | 15.02.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 15 feb. /MOLDPRES/. În conformitate cu înțelegerile anterioare, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a găzduit astăzi runda ordinară a consultărilor politice interministeriale moldo-ruse. Delegaţia moldovenească a fost condusă de Ruslan Bolbocean, secretar de stat, iar cea rusă de către Andrei Rudenko, viceministrul afacerilor externe, comunică MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al MAEIE.

În cadrul consultărilor a fost examinat un spectru larg de subiecte de pe agenda relaţiilor bilaterale ce vizează stadiul actual și perspectivele dezvoltării dialogului politic, cooperării comercial-economice precum și a interacțiunii în sfera cultural-umanitară.

Interlocutorii au confirmat disponibilitatea ambelor părți pentru consolidarea continuă a dialogului la diferite niveluri cu scopul de a oferi dinamică pentru cooperarea în domeniile de interes reciproc. În context, a fost remarcată importanța unor eforturi conjugate în vederea avansării pe dosarele bilaterale, în special pe cele nedefinitivate.

Oficialii s-au referit la importanța platformei Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică, pe ordinea de zi a căreia se află mai multe subiecte actuale în relațiile bilaterale. La acest capitol, a fost subliniat interesul părților pentru organizarea în perioada următoare a ședinței ordinare a Comisiei. 

Secretarul de stat Ruslan Bolbocean a evidențiat importanța definitivării subiectului ce ține de protecția socială a cetățenilor moldoveni aflați în Federația Rusă, fiind confirmată disponibilitatea plenară a părții moldovenești de semnare a Acordului interstatal privind securitatea socială.

În cadrul vizitei sale în Republica Moldova, viceministrul rus de externe Andrei Rudenko a fost, de asemenea, primit de către viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Diplomații au făcut un schimb de opinii pe marginea procesului de reglementare a conflictului transnistrean, fiind vocalizat interesul comun privind reluarea negocierilor în formatul „5+2”.

De asemenea, a fost reiterată și poziția autorităților moldovenești cu privire la necesitatea reluării procesului de retragere a trupelor ruse și evacuarea / distrugerea munițiilor stocate la depozitul militar de la Cobasna. În acest sens, a fost confirmată disponibilitatea țării noastre pentru interacțiune pe subiectele menționate. 

O temă aparte a discuțiilor a vizat evoluțiile din ultima perioadă referitoare la securitatea regională. Șeful diplomației Republicii Moldova a subliniat importanța identificării unor soluții politice bazate pe dialog și evitarea oricăror scenarii și acțiuni militare, fiind evidențiată importanța respectării stricte a normelor și principiilor fundamentale ale dreptului internațional, în baza suveranității și integrității teritoriale a tuturor statelor din regiune.

Foto: MAEIE

img22001113

img22001113

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!