ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autorităţile s-au mobilizat pentru faza a doua a crizei refugiaţilor

17:19 | 27.02.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 27 feb. /MOLDPRES/. Ultimele trei zile au arătat cât de uniţi putem fi în faţa unei tragedii umane, însă acum va fi nevoie de aceeaşi mobilizare pentru faza a doua a crizei, când trebuie să constituim un mecanism de susţinere a refugiaţilor pe termen mediu şi lung. Declaraţia a fost făcută astăzi de Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite MOLDPRES.

„La această etapă ţara noastră a început să primească ajutoare umanitare şi materiale, când vom avea nevoie să susţinem refugiaţii, iar sarcinile noastre au devenit mai complexe. Pentru aceasta am instituit un Centru unic de gestionare a crizei, care prevede eforturi extinse pentru sprijinul refugiaţilor în context psihologic, social, consular, material etc.”, a menționat Natalia Gavriliţa.

Potrivit premierului, de colectarea, stocarea, depozitarea şi distribuţia ajutoarelor umanitare sau materiale de la partenerii de dezvoltare, agenţii economici şi persoanele fizice, se vor ocupa patru centre specializate. De asemenea, mai multe grupuri de voluntari s-au reunit sub egida formaţiunii obşteşti „Moldova pentru Pace” care activează 24 de ore din 24 şi care se ocupă de transportarea şi distribuirea ajutoarelor. „Toţi doritorii se pot alătura acestor grupuri de voluntari”, a relevat Prim-ministrul.

În această ordine de idei, şefa Cabinetului de miniştri a solicitat tuturor celor care fac donaţii să ajute cu produse neperisabile sau care au un termen îndelungat de valabilitate. Pentru doritorii care vor să ajute cu bani sunt accesibile conturile Ministerului Finanţelor.

De asemenea, Natalia Gavriliţa a enunţat şi unele măsuri economice, decise astăzi la şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, printre care interdicţiile de export al porumbului, altor produse alimentare.

img22001488

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!