ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova este marcată Ziua Internațională a Femeii

08:21 | 08.03.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 8 mar. /MOLDPRES/. În Republica Moldova este sărbătorită astăzi Ziua Internațională a Femeii, alături de mai multe state din lume, notează MOLDPRES.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, pe 8 martie Parlamentul European se concentrează pe egalitatea de gen, sănătatea mentală și munca de îngrijire neremunerată. Pe măsură ce lumea iese din pandemia de Covid-19, impactul acesteia asupra vieții la locul de muncă și acasă se află printre prioritățile zilei. Acestea au fost obiectul unei reuniuni interparlamentare, care a avut loc recent, intitulată ”Un viitor ambițios pentru femeile europene după Covid-19: suprasolicitare mentală, egalitate de gen în munca la distanță și munca de îngrijire neremunerată după pandemie”.

Ziua Internațională a femeii (denumită generic Ziua femeii) este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a scoate în evidență atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și discriminarea și violența care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii. Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. 

Ziua femeilor a fost sărbătorită pentru prima dată la 28 februarie 1909 în New York, în amintirea unei greve a unui sindicat al femeilor, grevă care avusese loc în 1908. În august 1910, cu ocazia Internaționalei Socialiste reunită la Copenhaga, s-a propus de a sărbători ziua internațională a femeii, fără a fi specificată însă o dată anume. Ziua internațională a femeii a fost sărbătorită pentru prima dată anul următor, în 19 martie 1911. Începând cu 1913, femeile din Rusia au sărbătorit ziua femeii în ultima duminică din februarie.

După Revoluția din Octombrie din 1917, ziua de 8 martie a fost declarată sărbătoare oficială în Rusia, iar abia în 1965 aceasta a devenit zi nelucrătoare. Următoarea etapă în instituirea unei zile dedicate femeii a constituit-o proclamarea, în 1977, de către ONU, a Anului Internațional al Femeilor și declararea perioadei 1976-1985 ca Deceniul ONU pentru condiția femeii.

În data de 8 martie, Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită  în 60 de state, în unele țări fiind declarată prin lege zi liberă. De 8 martie, de regulă, femeilor și fetelor li se dăruiesc cadouri, flori sau alte atenții.

img22001758

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!