ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rosian Vasiloi: „Poliția de Frontieră a făcut față situației excepționale apărută la graniță”

13:43 | 17.03.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 17 mar. /MOLDPRES/. Conducerea Poliției de Frontieră declară că a făcut față situației extraordinare apărută la graniță în ultimele săptămâni, transmite MOLDPRES.

Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a declarat astăzi, într-un briefing de presă, că “în prima săptămână de la declanșarea conflictului militar din țara vecină, fluxul de persoane la frontiera de stat cu Ucraina a crescut de circa șapte ori, iar la frontiera cu România acesta a crescut de trei ori”.

„Din numărul total de 351 mii de cetățeni străini intrați din Ucraina, 247 mii au traversat teritoriul țării către România, iar aproximativ 104 mii se află în prezent pe teritoriul Republicii Moldova. O asemenea situație nu a mai existat în istoria contemporană a statului moldovean, am reușit să facem față primei situații extraordinare apărută la granița de est”, a spus Vasiloi.

Oficialul moldovean a menționat că, pentru o gestionare rapidă a unui posibil nou val de refugiați din Ucraina, „este necesară ajustarea cadrului normativ existent, prin derogări de la lista documentelor de călătorie necesare la traversarea frontierei de stat și simplificarea procedurilor de recrutare și selectare a personalului pentru încadrarea în serviciul Poliției de Frontieră în scopul suplinirii posturilor vacante”.

În același timp, Rosian Vasiloi a specificat că au fost înregistrate 185 de cazuri de trecere ilegală a frontierei de stat. 657 de bărbați ucraineni, cu vârste cuprinse între 18 și 60 ani, au fost reținuți după trecerea ilegală a frontierei ca urmare a măsurilor restrictive impuse de Ucraina. “Din numărul total de persoane reținute, 397 au solicitat azil în Republica Moldova. Totodată, 86 de persoane au fost supuse mecanismului de readmisie, fiind transmise autorităților ucrainene”, a declarat Vasiloi.

În acest moment, toate punctele de trecere a frontierei cu Ucraina și cu România sunt funcționale.

img22002038

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!