ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Biblioteca Națională a deschis o expoziție de carte dedicată Zilei Internaționale a Dreptului la Adevăr

16:15 | 23.03.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 23 mar. /MOLDPRES/. În contextul Zilei Internaționale a Dreptului la Adevăr privind încălcările grave ale drepturilor omului și pentru demnitatea victimelor, marcată pe 24 martie, Centrul de Informare ONU din cadrul Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova a deschis astăzi expoziţia de publicaţii cu genericul ”Adevărul – scutul care ne apără”, informează MOLDPRES

Solicitată de agenție, Tatiana Gheiceanu, curatorul expoziției, a menționat că aceasta cuprinde circa 100 documente din colecţiile BNRM, prezentate în trei compartimente: ”Drepturile omului - bază a democraţiei şi a egalităţii între popoare”; ”Demnitatea - dimensiune umană de prima valoare”; ”Refugiaţii - victime ale războiului şi a terorii”. ”Scopul marcării acestei zile este să promoveze importanţa dreptului la adevăr şi justiţie, să onoreze memoria victimelor încălcărilor grave şi repetate ale drepturilor omului şi să aducă un omagiu celor care și-au dedicat și pierdut viața în lupta pentru răspândirea și protejarea drepturilor omului”, a precizat Tatiana Gheiceanu.

Instituită de Adunarea Generală a ONU, la 21 decembrie 2010, această zi reprezintă drept recunoaşterea impactului activității și a valorilor dovedite de arhiepiscopul Oscar Arnulfo Romero, din El Salvador, asasinat la 24 martie 1980, după ce a denunțat încălcări grave ale drepturilor omului în cazul celor mai vulnerabile populații și a apărat principiile de protecție a vieții, a promovat demnitatea umană și opoziția față de toate formele de violență.

Potrivit Secretarului general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, adevărul deschide calea către dreptate, reparație și vindecare. ”Ne ajută să depășim prejudecățile, narațiunile dezbinătoare și polarizarea extremă. De asemenea, ajută la abordarea cauzelor principale ale conflictului și la prevenirea reapariției acestuia. Acesta este și motivul pentru care ”Cea mai înaltă aspirație” – chemarea mea la acțiunea pentru drepturile omului – oferă eforturi pentru a promova dreptatea și responsabilitatea pentru toți. Deoarece recunoaștem curajul apărătorilor drepturilor omului de pretutindeni, să ne angajăm să îi protejăm pe cei care caută adevărul și dreptatea și să oferim victimelor remedii eficiente și să le restabilim demnitatea”, a subliniat Secretarul General ONU, António Guterres.

Expoziția va fi deschisă până la 31 martie.

img22002212

img22002212

img22002212

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!