ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai multe creșe publice ar contribui la sporirea natalității, arată un studiu

08:57 | 06.04.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 6 apr. /MOLDPRES/. Extinderea serviciilor de creșă este o necesitate care ar sprijini părinții să aibă numărul dorit de copii și să-și atingă aspirațiile profesionale și personale. Acestea sunt concluziile studiului „Politici familiale pentru o fertilitate dorită: mai multe creșe în sprijinul părinților", desfășurată de Fondul ONU pentru Populație Moldova (UNFPA) în colaborare cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), comunică MOLDPRES.

Potrivit studiului, în anul 2020, doar 11% din numărul total al copiilor de până la 3 ani erau încadrați în instituțiile de educație timpurie.

„UNFPA, prin Programul de Reziliență Demografică, își propune să sprijine Guvernul Republicii Moldova să răspundă la provocările demografice actuale, oferind soluții pentru ca familiile să aibă numărul dorit de copii. Politicile familiale sensibile la gen, care presupun locuri de muncă prietenoase familiei, precum și servicii de creșe publice accesibile pentru copiii mai mici de 3 ani, sunt componente esențiale în acest sens. Aceste măsuri ar ajuta femeile și bărbații să îmbine viața de familie și cea profesională, fără a fi nevoiți să facă sacrificii în acest sens", a declarat Reprezentanta Rezidentă UNFPA, Nigina Abaszada.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2020, aproape toate femeile cu copii de până la 3 ani nu erau angajate în câmpul muncii. Conform datelor Studiului Generații și Gen, în Republica Moldova mai mult de jumătate din populație consideră că numărul ideal de copii în familie este de cel puțin trei, în timp ce în realitate au mai puțin de doi.

Studiul „Fondul Național de Creșă", realizat de CPD, arată că pentru a crea mai multe servicii de creșe și a încuraja astfel fertilitatea dorită, autoritățile centrale trebuie să aloce mai multe resurse financiare, dar în prezent nu există o linie de finanțare bugetară dedicată creșelor, acestea fiind incluse în linia de finanțare a grădinițelor.

Foto: UNFPA

img22002598

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!