ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Natalia Gavrilița s-a întâlnit cu primarii din raionul Cimișlia

15:38 | 19.04.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 19 apr. /MOLDPRES/. Cele mai stringente probleme ale locuitorilor din raionul Cimișlia, soluțiile pentru depășirea acestora, dar și acțiunile întreprinse recent de autorități pentru a sprijini diferite categorii sociale, au fost discutate astăzi la întâlnirea prim-ministrului Natalia Gavrilița cu autoritățile publice locale din Cimișlia și reprezentanții Guvernului în teritoriu, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Cabinetului de miniștri.

Șefa Executivului a menționat că, în pofida crizelor care au lovit țara noastră în ultima perioadă, o prioritate rămâne asigurarea bunăstării cetățenilor, investițiile în localități și susținerea mediului de afaceri. În acest sens, premierul a vorbit despre rectificările făcute la bugetul public național, evidențiind și majorarea, cu peste 900 de milioane de lei, a transferurilor către bugetele locale, dintre care 521 milioane de lei vor fi direcționați spre achitarea facturilor la energia termică și gaz pentru grădinițe, școli și spitale. De asemenea, a fost suplinit cu 21 de milioane de lei bugetul Fondului ecologic național pentru proiectele ce țin de apă și canalizare.

Natalia Gavrilita a accentuat că 57 milioane de lei vor fi orientate pentru împădurirea țării, gradul de împădurire fiind la momentul actual de 8% - mult sub media europeană care este de 20%.

„Investițiile în păduri înseamnă condiții mai bune pentru agricultori, prin prevenirea secetelor și acumularea apelor subterane și ne ajută și din perspectiva energetică”, a spus prim-ministrul.

În context, șefa Cabinetului de miniștri s-a referit la situația energetică din țară și necesitatea identificării unor soluții viabile pentru sporirea rezilienței Republicii Moldova în acest domeniu. „Toți trebuie să ne gândim cum putem asigura eficiența energetică. Elaborarea și realizarea planurilor de reziliență la nivel național durează mai mult, în timp ce la nivel local putem face lucrări și proiecte deja în această vară. Anume în acest scop, la rectificarea bugetului, am orientat 200 milioane de lei pentru eficiență energetică”, a menționat Natalia Gavrilița.

Premierul a vorbit și despre importanța intensificării conlucrării între autoritățile publice centrale și cele locale, pentru a asigura un răspuns mai rapid la problemele cetățenilor. „Examinăm și oportunitatea implementării unor mecanisme de bugetare multianuală pentru proiecte de investiții capitale. Banii trebuie să fie reorientați spre necesitățile oamenilor și de asta trebuie să lucrăm în echipă”, a spus Natalia Gavrilița.

La rândul lor, reprezentanții APL au relatat despre situația din teritoriu, apreciind susținerea Guvernului, şi enunțând, în același timp, problemele care necesită implicarea autorităților centrale. Au fost discutate impedimentele în executarea eficientă a bugetelor locale, în special normele cu privire la achizițiile publice. De asemenea, a fost discutată elaborarea modificărilor la cadrul normativ cu privire la cotele valorice. Totodată, primarii au vorbit despre necesitatea înăspririi sancțiunilor pentru aruncarea deșeurilor în locuri neautorizate, precum și necesitatea construcției stațiilor de epurare.

Foto: Guvern

img22002999

img22002999

img22002999

img22002999

img22002999

img22002999

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!