ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție aniversară dedicată scriitorului Ion Vatamanu a fost deschisă la Biblioteca Națională

16:05 | 03.05.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 3 mai. /MOLDPRES/. La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost deschisă astăzi expoziția de documente și publicații din colecțiile BNRM cu genericul „Ion Vatamanu – simbol al demnității naționale”, prilejuită de aniversarea a 85-a a nașterii regretatului poet, publicist, eseist, traducător, chimist și politician, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Elena Pintilei, directorul instituției, a menționat că expoziția cuprinde circa 100 de documente, printre care volumul de debut „Primii fulgi” (1962), „Monologuri” (1964), „Liniștea cuvintelor” (1971), „Ora păsării” (1974), „Măslinul oglindit” (1983), „Atât de mult al pământului (1990),  „Nimic nu-i zero” (2003) ș.a. Tot aici se regăsesc traduceri din poeții ruși, ucraineni, lituanieni, letoni, eleni, dar și opera poetului tradusă în diferite limbi; publicații periodice cu referințe critice semnate de Mihai Cimpoi, Ion Ciocanu, Ana Bantoș, Larisa Turea, Andrei Hropotinschi, Alex Burlacu ș.a.

Potrivit sursei citate, documentele sunt sistematizate în 5 compartimente: Profil literar: Ediții antume și postume ale poetului Ion Vatamanu; Ion Vatamanu – traducător, alcătuitor, redactor, critic; Ion Vatamanu în alte limbi; Viața și activitatea poetului; „Unire, moldoveni...”. Ion Vatamanu – parlamentar.

Expoziția poate fi vizitată până pe 3 iunie.

Ion Vatamanu s-a născut la 1 mai 1937 în satul Costiceni, judeţul Hotin (astăzi – raionul Noua Suliţă, regiunea Cernăuţi, Ucraina). În 1960 a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Chimie, iar în 1971, la Lvov, Ucraina, a susţinut teza de doctor în chimie. Din 1973 a deţinut funcţia de şef de laborator al Institutului de Chimie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Este autor a peste 150 de lucrări ştiinţifice în domeniul chimiei analitice. În 1990 Ion Vatamanu a fost ales deputat în primul Parlament al Republicii Moldova şi a condus Comisia pentru cultură şi culte. În 1987-1991 a participat activ la procesul de renaştere naţională. Împreună cu poeta Leonida Lari, fondează, în martie 1989, revista „Glasul” (mai târziu - „Glasul Naţiunii”), prima publicaţie în grafie latină din Republica Moldova după 1944. A fost redactor-şef al revistei „Columna”.

Primele versuri le publică în anii studenţiei, propunând cititorului „un alt fel de poezie” – meditativă, pătrunsă de gând şi atitudine. Debutează cu placheta de versuri „Primii fulgi”, urmată de culegerile: „Monologuri”, „Liniştea cuvintelor”, „Ora păsării”, „De ziua frunzei”, „Iubire de tine”, „Dimineaţa mărului”, „Nimic nu-i zero” ş.a. Ion Vatamanu este cunoscut şi ca autor de poeme de proporţii: „Portretul păsării”, „Privighetoarea cântă plumb” şi "Basmaua". A editat cărţile pentru copii „Aventurile lui Atomică”, „Teiul”, „Izvorul cu ochii verzi”, precum şi volumele de publicistică şi eseistică „Viaţa cuvântului” şi „A vedea cu inima”. Ion Vatamanu a tradus din Puşkin, Rainis, Ziedonis, Draci şi din mai mulţi poeţi americani, editând culegerea „Poezia americană”. Ion Vatamanu s-a stins din viaţă la 9 august 1993. A fost decorat (post-mortem) cu medalia „Mihai Eminescu” şi cu "Ordinul Republicii".

img22003345

img22003345

img22003345

img22003345

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!