ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul Nicu Popescu a discutat cu secretarul general al Consiliului Europei

13:48 | 20.05.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 20 mai. /MOLDPRES/. În marja celei de-a 132-a Sesiuni a Comitetului de miniștri al Consiliului Europei, viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene,  a desfășurat o întrevedere cu secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, informează MOLDPRES.

Potrivit Biroului de presă al MAEIE, cei doi oficiali au efectuat o trecere în revistă a evoluțiilor petrecute de la ultimele întrevederi de la Chișinău și New York, apreciind caracterul ascendent al cooperării manifestat prin implementarea Planului de acțiuni al Consiliului Europei pentru țara noastră pentru anii 2021 - 2024, dar și sprijinul constant al Organizației în procesul de susținere a reformelor democratice din țara noastră.

„Am apreciat cu această ocazie activitatea Grupului de lucru de nivel înalt al Consiliului Europei, instituit cu sprijinul doamnei Secretar General, grup care asistă autoritățile noastre naționale în procesul de reformă a sectorului justiției”, a spus ministrul Nicu Popescu.

În contextul războiului din Ucraina, vicepremierul Nicu Popescu i-a mulțumit oficialei pentru interesul și sprijinul structurilor Consiliului Europei în eforturile autorităților de la Chișinău de gestionare a crizei refugiaților, fiind deja elaborate domeniile de intervenție în baza necesităților instituțiilor naționale. În particular, țara noastră va beneficia de asistență prin intermediul training-urilor în domeniul combaterii traficului de ființe umane, tratarea copiilor neînsoțiți, identificarea categoriilor vulnerabile în rândurile refugiaților, formarea lucrătorilor sociali și psihologilor în vederea acordării asistenței psihologice, precum și educația și integrarea lingvistică a copiilor.

Un subiect separat al discuțiilor, care rămâne o preocupare centrală a diplomației moldovene în dialogul cu organizația, a fost situația drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova și problematica funcționării celor opt școli cu predare în grafie latină, precum și caracterul obligatoriu al executării hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului de către statele responsabile de încălcări.

 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!