ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Moldova nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuței, a anunțat ANSP

09:51 | 24.05.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 24 mai. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Sănătate Publică /ANSP/ a anunțat că monitorizează situația epidemiologică privind cazurile de variolă a maimuței raportate la nivel mondial, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și a anunțat că în Republica Moldova astfel de cazuri sau suspiciuni de îmbolnăvire nu au fost înregistrate, comunică MOLDPRES.

Potrivit ANSP, variola maimuței este o boală cauzată de un virus și este numită astfel deoarece a fost identificată pentru prima dată în anul 1958, în colonii de maimuțe ținute pentru cercetare. La om a fost detectată în 1970. Variola maimuței se întâlnește, în mod obișnuit, în Africa Centrală și de Vest, unde există păduri tropicale și unde trăiesc animalele care pot fi purtătoare de virus.

Variola se poate răspândi de la animale infectate la oameni și de la o persoană, care are simptome, la alta prin contact fizic apropiat. Erupția cutanată, fluidele corporale și crustele sunt deosebit de infecțioase.

Simptomele variolei maimuței de obicei sunt febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflați și erupție cutanată sau leziuni. Erupția se concentrează pe față, palme și pe tălpi. În cele mai multe cazuri, simptomele variolei maimuței au dispărut de la sine în câteva săptămâni.

Începând cu luna mai, în mai multe țări în care boala nu este endemică au fost identificate cazuri de variola maimuței la persoane. Mai exact, din data de 21 mai, 92 de cazuri confirmate de laborator și 28 de cazuri suspectate de variola maimuței cu investigații în curs au fost raportate la OMS din 12 state membre care nu sunt endemice pentru virusul variolei maimuței.

Foto: sfatulmedicului.ro

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!