ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CEC a publicat versiunea redactată a propunerilor pentru un nou Cod electoral

11:49 | 10.06.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 10 iun. /MOLDPRES/. Comisia Electorală Centrală a publicat astăzi versiunea redactată a propunerilor pentru un nou Cod electoral, transmite MOLDPRES.

Potrivit CEC, acestea au fost elaborate în urma analizei cadrului legal electoral și celui conex, precum și în scopul soluționării Adreselor Curții Constituționale emise după desfășurarea ultimelor scrutine naționale. Totodată, eforturile de îmbunătățire a legislației s-au bazat pe sesizările făcute de subiecții electorali, dar și ținând cont de constatările și recomandările misiunilor internaționale și naționale de observare a alegerilor.

Din momentul creării, în toamna anului 2021, a grupului de lucru care a elaborat propunerile, au fost organizate un șir de consultări publice cu participarea reprezentanților partidelor politice, societății civile, mass-media, experților în materie electorală, precum și a instituțiilor statutului pentru care sunt stabilite atribuții suplimentare în perioada alegerilor. În cadrul acestui proces, au fost recepționate și examinate peste 400 de propuneri care au avut drept scop îmbunătățirea legislației și a procedurilor electorale.

Astfel, în ședința Comisiei de marți, 14 iunie, versiunea redactată a propunerilor pentru un nou Cod electoral urmează să fie supusă discuțiilor și aprobării de către membrii CEC.

În cazul aprobării, hotărârea CEC cu anexele corespunzătoare va fi remisă Guvernului și Parlamentului spre examinarea oportunității de modificare a legislației electorale și conexe.

Foto: CEC

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!