ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

S-a stins din viață academicianul Gheorghe Țâbârnă

18:18 | 11.06.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 11 iun. /MOLDPRES/. Academicianul Gheorghe Țâbârnă, Om Emerit, laureat al Premiului Național, deținător al Ordinului Republicii și al Ordinului Gloria Muncii, s-a stins astăzi din viață la vârsta de 78 de ani, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, președintele Academiei de Științe a Moldovei, academicianul Ion Tighineanu a menționat că plecarea în eternitate a savantului Gheorghe Țâbârnă este o mare pierdere pentru comunitatea științifică a țării noastre. A fost fondatorul școlii de oncologie în domeniul chirurgiei regiunii capului și a gâtului.

S-a născut la 16 februarie 1944 în satul Sângereii-Vechi, actualmente raionul Sângerei. În 1967, a absolvit Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae  Testemițanu” din Chișinău. În 1973 a susținut teza de doctor și în 1982 - cea de doctor habilitat în științe medicale. În 1993, este ales membru corespondent al AȘM și în 2007 – membru titular (academician).

A activat în calitate de director al Institutului Oncologic (1990-1995), șef al Catedrei de oncologie al USMF, academician coordonator al secției științe medicale al AȘM. A fost autor a peste 600 de lucrări și elaborări: monografii articole științifice, materiale didactice, brevete de invenție etc.

Academicianul Gheorghe Țâbârnă va fi înmormântat luni, 13 iunie, la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească din capitală.

img22004393

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!