ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O masă rotundă cu genericul ,,30 de ani de la conflictul armat de la Nistru” a avut loc la Chișinău

15:33 | 17.06.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 17 iun. /MOLDPRES/. Cauzele războiului de la Nistru din 1992, consecințele pentru Republica Moldova, precum și impactul geopolitic al acestuia, inclusiv prin prisma războiului din Ucraina, au fost discutate astăzi în cadrul mesei rotunde „30 de ani de la conflictul armat de la Nistru”. Evenimentul a fost organizat de Agenția pentru Știință și Memorie Militară (AȘMM), Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun” și Institutul de Istorie, transmite MOLDPRES. 

În opinia participanților, premisele conflictului de pe Nistru au apărut începând cu perioada interbelică, când a fost creată așa numita Republică Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească (1924), dar mai pronunțat, după cel de-al Doilea Război Mondial, prin impunerea unor strategii politice, economice, culturale, educaționale, demografice și alt de ordin.

Astfel, Vitalie Ciobanu, directorul AȘMM, a menționat că „este necesară o analiză profundă a tuturor premiselor, pentru a identifica toți factorii care au stat la baza declanșării acestui război și consecințelor lui atât pentru țara noastră, cât și pentru regiune, în ansamblu”.  

În context, Nicolae Enciu de la Institutul de Istorie, a punctat că „războiul de la Nistru a compromis, într-o mare măsură, și parcursul european al Republicii Moldova, fapt resimțit atât pe parcursul celor 30 ani de la declararea independenței, cât și acum, când urmează a fi examinată cererea țării noastre de acordare a statutului de stat candidat la UE”.   

În cadrul evenimentului a fost prezentată cartea „Conflictul armat de la Nistru: Bibliografie”, care a fost editată de Agenția pentru Știință și Memorie Militară și Biblioteca Științifică (Institut) „Andrei Lupan”.

Vitalie Ciobanu a mai specificat că pe parcursul anului curent, Agenția pentru Știință și Memorie Militară va prezenta o expoziție despre războiul din 1992, care urmează a fi expusă la București și Kiev. Către 1 septembrie curent, va fi editat un set de materiale didactice despre cronologia și conflictul armat de la Nistru, care va fi repartizat în toate instituțiile de învățământ din țară, iar până la finele anului, va fi finalizat proiectul „Istorii orale despre război”, în care participanții la conflict vor vorbi despre acesta din prima sursă.  

Foto: Sveatoslav Rotari

img22004576

img22004576

img22004576

img22004576

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!