ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Maia Sandu a transmis un mesaj de comemorare a victimelor deportărilor staliniste

13:14 | 06.07.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 6 iul. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis astăzi un mesaj de comemorare a victimelor deportărilor staliniste, în care evocă drama zecilor de mii de moldoveni exilați pe pământ străin și pledează pentru păstrarea memoriei lor, relatează MOLDPRES.

Șefa statului a subliniat că, în ajunul zilei de 6 iulie din acest an, când comemorăm zecile de mii de victime ale deportărilor staliniste, Agenția Națională a Arhivelor a făcut publice, pentru prima dată, listele conaționalilor noștri exilați în Siberia în anul 1949.

„Nume de femei și bărbați, nume de bătrâni și copii, dar și numele stațiilor de tren de unde au pornit pe drumul calvarului. Peste 35 de mii de oameni, scoși din case în miez de noapte și, sub amenințarea morții, duși la mii de kilometri distanță. Mulți dintre ei nu s-au mai întors de acolo. Istoria lor ne spune, peste decenii, că deportările nu sunt un fapt consumat, ci o rană care încă nu s-a vindecat pentru că ele ne-au distrus elitele intelectuale și economice, dar și orice încercare de gândire liberă”, a menționat Maia Sandu.

Președintele a specificat că urmările acestor persecuții politice sunt resimțite și astăzi. „Suntem datori să recunoaștem jertfa acestor oameni și să avem grijă ca ea să nu se mai repete. Condamnăm discursul și acțiunile celor care le neagă în continuare, căci la fel procedează și acei care neagă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și victimele acesteia. O Moldovă europeană, un stat de drept prosper, o țară în care libertățile umane sunt valoarea supremă - iată ce trebuie să facem noi pentru țara care lor le-a fost luată”, a spus Maia Sandu.

Astăzi, se împlinesc 73 de ani de la cel de-al doilea val de deportări staliniste din anul 1949. Cunoscută sub denumirea „IUG”, operațiunea din 5-6 iulie 1949 reprezintă cel mai mare val de deportări.

img22005026

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!