ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Numărul cazurilor de COVID-19 s-a majorat săptămâna trecută cu 82%

12:48 | 12.07.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 12 iul. /MOLDPRES/. Numărul cazurilor de COVID-19 s-a majorat săptămâna trecută cu 82%, iar în municipiul Chișinău a fost declarat Cod portocaliu de coronavirus. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, într-o conferință de presă, transmite MOLDPRES.

Potrivit oficialului, în această perioadă au fost înregistrate peste 1850 de cazuri și 14 decese, față de trei decese în săptămâna anterioară. „Au fost efectuate peste 20 de mii de teste. În total, 220 de copii și 13 femei gravide au fost testați pozitiv cu COVID-19. Se atestă o rată de contagiozitate mai înaltă, dar cu forme ușoare. Totuși, țara rămâne în Cod verde de COVID-19, iar în municipiul Chișinău a fost declarat Cod portocaliu. Totodată, în localitățile Ialoveni și Anenii Noi a fost anunțat Cod galben de coronavirus. În aceste localități, comisiile teritoriale în sănătate publică urmează să aibă ședințe privind situația actuală și măsurile întreprinse de autoritățile locale”, a spus Ala Nemerenco.

Ministrul a recomandat cetățenilor să respecte măsurile de igienă și să poarte măști de protecție. „La fel, recomandăm persoanelor să se izoleze de cei ce prezintă simptome respiratorii. Autoritățile din sănătate sunt gata pentru a interveni. Instituțiile medicale sunt pregătite, dispunem de teste și medicamente suficiente”, a menționat Ala Nemerenco.

Directorul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, Nicolae Jelamschi, a subliniat că noul val de coronavirus va înregistra o creștere până la mijlocul lunii august, ulterior situația se va ameliora. „Pentru a trece mai ușor de acest val, recomandăm cetățenilor să se vaccineze. Astfel, pe parcursul săptămânii trecute, peste 2300 de persoane s-au imunizat. Lideri la capitolul vaccinare sunt cetățenii din municipiile Chișinău și Soroca, iar la finele clasamentului se află Găgăuzia și raionul Leova. În total, peste 13 mii de copii au fost vaccinați, iar doza a treia a fost administrată de peste 31% din populație”, a specificat Jelamschi.

Autoritățile din sănătate urmează să stabilească tulpinile actualului val de coronavirus. Totodată, în scurt timp, Ministerul Sănătății va prezenta o decizie privind doza IV de vaccin.

img22005160

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!