ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cooperarea moldo-chineză în domeniul social înregistrează rezultate fructuoase

14:52 | 12.07.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 12 iul. /MOLDPRES/. Cooperarea bilaterală interumană și culturală înregistrează rezultate fructuoase, or, China și Republica Moldova recunosc reciproc de ceva timp calificările în învățământul superior și sper ca numărul schimburilor de studenți să urce cât mai curând pe o treaptă superioară. Declaraţia a fost făcută astăzi, într-un interviu acordat în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES de către Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze la Chișinău, Yan Wenbin.

Potrivit sursei citate, învățarea limbii chineze a devenit o practică comună în Moldova, Institutul Confucius de la Universitatea Liberă Internațională pregătind deja zeci de mii de cursanți. “Schimburile de persoane dintre cele două țări devin pe zi ce trece mai strânse, în prezent din ce în ce mai mulți moldoveni studiază, lucrează și încep afaceri în China”, a precizat Ambasadorul.

În context, diplomatul a adus şi un exemplu: “Știu că o tânără moldoveancă, născută după '95, s-a străduit și a învățat nu numai limba chineză, ci și dialectul din orașul Chongqing pe care îl vorbește fluent. Acum e celebră pe internet, are peste două milioane de urmăritori, numeroși chinezi ajungând să cunoască mai multe despre Moldova prin intermediul ei”.

“De la preluarea mandatului în Moldova, am vizitat Universitatea de Stat, Universitatea Agrară de Stat, Universitatea Tehnică, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie, Universitatea Liberă Internațională, precum și Academia de Științe a Moldovei, Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare, etc. Ambasada Chinei promovează activ stabilirea de conexiuni între aceste instituții și cele chinezești în vederea cooperării în domeniul educațional și al cercetării științifice”, a subliniat Yan Wenbin.

Foto simbol

img22005171

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!