ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parchetul European este pregătit să ofere sprijin R. Moldova pe calea aderării la UE, a declarat Laura Codruța Kövesi

18:36 | 12.07.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 12 iul. /MOLDPRES/. Parchetul European este pregătit să ofere sprijin Republicii Moldova pe calea aderării la Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută astăzi de Procurorul-șef european, Laura Codruța Kövesi, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Chișinău, în comun cu ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, transmite MOLDPRES.

Potrivit oficialului, un prim pas important este semnarea unui acord de cooperare între Parchetul European și Procuratura Generală a țării, care va facilita schimbul de informații strategice dintre cele două instituții.

„Este nevoie să detectăm fraudele și să facem schimb de informații în calitate de parteneri. La fel, este important să fie inițiat procesul de armonizare a legislației naționale cu cea europeană privind prevenirea corupției și combaterea fraudelor. Parchetul European deține expertiza necesară și noi suntem gata să o împărtășim. Cetățean al Uniunii Europene înseamnă acceptarea ideii unei justiții europene. Procesul de aderare la UE nu este doar unul tehnic, dar și unul de ordin social, deoarece integrarea europeană se face pentru cetățenii țării, care împărtășesc sistemul de culturi și valori europene”, a spus Laura Codruța Kövesi.

La rândul său, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a menționat că vizita Procurorului-șef european este una extrem de importantă pentru țara noastră. „Cetățenii își doresc o justiție integră și independentă. Pentru a avansa în procesul de integrare europeană, trebuie să întreprindem acțiuni concrete în lupta cu corupția și în domeniul justiției, iar experiența dumneavoastră ne va ajuta foarte mult în acest sens. Am discutat astăzi despre inițiativele promovate de Ministerul Justiției privind lupta anticorupție, evaluarea integrității funcționarilor din organele de drept, reforma Curții Supreme de Justiție, curățarea corpului judecătoresc și celui al procurorilor. Deschiderea oferită astăzi ne face să fim încrezători că acționăm corect. Avem toleranță zero față de corupție și vom duce lupta până la capăt, deoarece acesta este proiectul generației noastre”, a subliniat Sergiu Litvinenco.

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, efectuează, în perioada 12-14 iulie, o vizită oficială la Chișinău. În cadrul acesteia, Procurorul-șef european a avut întrevederi cu șeful statului, Maia Sandu, prim-ministrul Natalia Gavrilița, precum și cu alți demnitari.

img22005177

img22005177

img22005177

img22005177

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!