ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Executivul a aprobat reducerea tarifelor pentru eliberarea pașapoartelor și actelor de identitate

18:19 | 27.07.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 27 iul. /MOLDPRES/. Tarifele pentru o serie de servicii prestate de Agenția Servicii Publice (ASP) vor fi reduse, începând cu 1 august 2022, iar lista beneficiarilor de înlesniri la obținerea unor servicii publice va fi extinsă. O Hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Executiv, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului. 

Astfel, pașapoartele eliberate cetățenilor Republicii Moldova, în termen de 20 de zile lucrătoare, se  vor ieftini cu 200 de lei - de la 850 la 650 de lei. Cei care solicită eliberarea pașaportului în 10 zile lucrătoare vor achita 1240 de lei, în loc de 1280, iar pentru eliberarea documentului în 5 zile, cetățenii vor plăti 1430 de lei, și nu 1490, cum era până în prezent. Pentru ridicarea pașaportului în ziua adresării, va fi achitată suma de 2080 de lei, în loc de 2130 lei. Anual, Agenția Servicii Publice eliberează circa 450 mii de pașapoarte, dintre care circa 60% sunt eliberate în termen de 20 de zile lucrătoare.

De asemenea, cu 20% vor fi reduse tarifele pentru serviciile de eliberare a extraselor din resursele informaţionale ale Agenţiei Servicii Publice, sub formă de document electronic, comandate prin intermediul unor aplicații web. În prezent, Agenția Servicii Publice eliberează șapte astfel de extrase. Începând cu luna ianuarie 2023, lista ar putea fi extinsă până la 27 de documente în format electronic. Pentru a comanda și a primi un extras în format electronic, solicitantul trebuie să dețină semnătura electronică.

Proiectul aprobat propune și reducerea de circa 3 ori a tarifelor pentru serviciile de confecționare a actelor de identitate pentru refugiați, beneficiarii de protecție umanitară și apatrizi. Cei care vor solicita buletinul de identitate în termen de 20 de zile lucrătoare, vor achita 130 de lei, în loc de 350. Serviciile pentru eliberarea actului în 10 zile lucrătoare vor costa 260 lei - cu 440 lei mai ieftin decât până în prezent. De asemenea, s-a ieftinit cu 660 lei eliberarea documentului în 5 zile lucrătoare, tariful constituind 390 lei. Cei care solicită eliberarea actului de identitate  în termen de o zi,  vor achita 520 de lei, în loc de 1400, iar pentru eliberarea documentului în ziua adresării, cetățenii vor plăti 650 de lei, și nu 1750, cum era până în prezent.

De asemenea, proiectul Hotărârii prevede furnizarea gratuită, în termen de 5 zile lucrătoare, a informației din resursele informaţionale de stat deţinute de Agenţia Servicii Publice, sub formă de document electronic, către reprezentanții mass-media.

Foto: Guvern

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!