ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

„Energocom” va beneficia de facilități la realizarea proiectului de consolidare a securității energetice

11:37 | 28.07.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 28 iul. /MOLDPRES/. Societatea pe Acțiuni „Energocom” a fost scutită de obligația de a garanta rambursarea împrumutului pentru realizarea proiectului „Securitatea furnizării gazelor naturale”. Proiectul de lege respectiv a fost votat astăzi de Parlament, în cea de-a doua lectură, transmite MOLDPRES.

Potrivit documentului, compania va beneficia de facilități fiscale și vamale la importul și livrările de mărfuri destinate implementării proiectului, care are o valoare de 300 de milioane de euro.

Acesta este realizat în baza Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD). Semnarea contractului de recreditare dintre Ministerul Finanțelor și „Energocom” este o precondiție înaintată de BERD pentru intrarea în vigoare a acordului. Întreprinderea nu deține active suficiente pentru acoperirea contravalorii sumei care face obiectul contractului, astfel, la încheierea acestuia, compania urmează să garanteze rambursarea prin semnarea unui contract de gaj.

De asemenea, prin derogare de la prevederile Codului fiscal și celui vamal, „Energocom” se scutește de TVA fără drept de deducere, de accize, de plata taxei vamale și a altor taxe. Modul de aplicare a facilităților fiscale și vamale respective se stabilește de către Guvern.

Societatea pe Acțiuni „Energocom” este o companie cu capital integral de stat.

img22005637

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!