ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova va fi instituit Fondul de reducere a vulnerabilității energetice

21:23 | 28.07.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 28 iul. /MOLDPRES/. În Republica Moldova va fi instituit Fondul de reducere a vulnerabilității energetice. Proiectul de lege respectiv a fost adoptat astăzi de Parlament, în cea de-a doua lectură, informează MOLDPRES.

Potrivit documentului, fondul va avea drept obiectiv prevenirea și combaterea vulnerabilității energetice a populației. Astfel, pentru consumatorii vulnerabili urmează a fi instituită compensația lunară pentru achitarea facturilor la energie termică în sistemul centralizat, la consumul de energie electrică și de gaze naturale.

De asemenea, vor fi acordate subvenții pentru eficientizarea consumului de resurse energetice. La fel, va fi creat sistemului informațional „Vulnerabilitatea energetică”, ce va fi destinat acumulării informațiilor privind parametrii de vulnerabilitate energetică a consumatorilor casnici și gestionarea mecanismului de acordare a subvențiilor.

Sursele de finanțare a fondului vor fi mijloacele bugetului de stat, cele europene sau alte surse externe. Mărimea acestora se va aproba prin legea anuală a bugetului de stat.

Legea privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice va intra în vigoare la 1 septembrie curent. 

Foto simbol

img22005665

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!