ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul a inaugurat o expoziție de publicații dedicate Constituției

14:33 | 29.07.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 29 iul. /MOLDPRES/. Republica Moldova marchează astăzi Ziua Constituției. Cu acest prilej, muzeul Parlamentului a inaugurat o expoziție de publicații dedicate Constituției, care a fost adoptată la 29 iulie 1994, informează MOLDPRES.

Cu această ocazie, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a adresat un mesaj de felicitare. „Constituția Republicii Moldova este documentul în care moldovenii au consfințit suveranitatea și independența țării lor, în care e scris că statul este unul democratic, cu oameni liberi, a căror drepturi trebuie respectate și protejate”, a menționat șeful Legislativului.

La muzeul Parlamentului vizitatorii pot vedea primele ediții ale Constituției, dar și o ediție protocolară specială a Constituției Republicii Moldova, oferită instituției legislative de președintele Curții Constituționale. Totodată, au fost expuse documente din arhiva Parlamentului, care conțin informații despre procedura adoptării și rezultatele votării Constituției Republicii Moldova.

Totodată, sunt prezentate și copii după ziarul „Moldova Suverană” din 30 iulie 1994, care evocă discursurile rostite de președintele Parlamentului, Petru Lucinschi, și președintele Republicii Moldova, Mircea Snegur, în ședința Legislativului din 29 iulie 1994, decretul privind promulgarea Constituției Republicii Moldova, precum și fotografii de la procedura de semnare solemnă a textului Constituției Republicii Moldova de către deputații în Parlament.

Adoptată în urma referendumului consultativ, care a avut loc pe data de 6 martie 1994, legea supremă a țării a fost votată de Parlament pe 29 iulie 1994. Președintele țării, Mircea Snegur, a promulgat Constituția  imediat după votarea ei, chiar în sala de ședințe plenare a Legislativului.

Constituția Republicii Moldova este formată din șapte titluri, fiecare fiind împărțit în capitole și secțiuni. Toate dispozițiile Constituției au o importanță egală, fiind un manifest al realizărilor şi al dezideratelor care trebuie transpuse în viață.

Foto: Parlament

img22005691

img22005691

img22005691

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!