ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova şi Turcia au semnat un protocol de cooperare în diverse domenii

14:35 | 29.07.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 29 iul. /MOLDPRES/. Republica Moldova și Republica Turcia au semnat un Protocol de cooperare pe diverse domenii strategice. Documentul acoperă 16 domenii prioritare pe agenda bilaterală moldo-turcă, printre care: energetică, transport și logistică, dezvoltare regională, urbanism, dezvoltarea sectorului rural, agricultură, educație și sănătate, cultură și turism, cinematografie, lucrări de restaurare a monumentelor istorice, dezvoltarea produselor turistice și altele, transmite MOLDPRES.

Ceremonia de semnare a avut loc în cadrul celei de-a 10-a ședințe a Comisiei interguvernamentale moldo-turcă pentru cooperare comercial-economică, care a avut loc la Ankara. Documentul a fost semnat de co-președinții Comisiei – ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, și ministrul Sănătății al Turciei, Fahrettin Koca.

Părțile au agreat extinderea cotelor acordate în cadrul Acordului de liber schimb pentru produsele agricole și inițierea negocierii pe marginea comerțului cu servicii, precum și aplicarea instrumentelor de promovare a business-ului și facilitare a comerțului. Totodată, a fost agreată cooperarea pe dimensiunea standardizării, acreditării și evaluării conformității, încurajarea investițiilor în domeniul industriei și dezvoltarea inovațiilor științifice și tehnologice, cooperare pe domeniul agricol.

Pentru a susține cooperarea și dezvoltarea Zonelor Economice Libere, Sergiu Gaibu și ministrul Comerțului al Turciei, Mehmet Muș, au semnat şi un Memorandum de înțelegere privind cooperarea în domeniul Zonelor Economice Libere. Obiectivul Memorandumului este de a institui o cooperare bilaterală, pe termen lung, în domeniul Zonelor Economice Libere și de a spori eficiența platformelor industriale și investițiile bilaterale între participanți, prin organizarea de consultări periodice și implicarea în activități bilaterale.

Foto: Ministerul Economiei

img22005697

img22005697

img22005697

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!