ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În ultimele 72 de ore, au fost contracarate mai multe tentative de atacuri cibernetice

11:59 | 25.08.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 25 aug. /MOLDPRES/. Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) a  anunţat astăzi că, în ultimele 72 de ore, au fost contracarate mai multe tentative de atacuri cibernetice asupra sistemelor informaționale de importanță statală, transmite MOLDPRES.

Potrivit instituţiei, ţinta atacurilor au fost circa 80 de sisteme informaționale, platforme și portaluri publice, impactul asupra funcționării acestora fiind unul limitat. „Natura atacurilor este complexă, pe mai mulți vectori, având un caracter adaptiv continuu la măsurile de răspuns întreprinse. Intensitatea acestora s-a modificat, crescând continuu pe parcursul zilei și putere redusă pe parcursul nopții. Toate tentativele de compromitere a sistemelor au fost raportate instituțiilor de aplicare a legii”, indică STISC.  

„Scopul acestor tentative de atac cibernetic a fost de a cauza indisponibilitatea resurselor informaționale ale statului prin transmiterea unui număr mare de cereri de conexiune sau a unui volum mare de date, având obiectivul de a suprasolicita resursele de procesare ale sistemelor informaționale. Conform analizei preliminare, atacurile au un caracter distribuit și sunt efectuate din afara Republicii Moldova, de pe adrese IP localizate în diferite țări, de pe echipamente și rețele compromise - situație tipică pentru astfel de incidente cibernetice”, conform sursei citate.

STISC, împreună cu autoritățile vizate și instituțiile de aplicare a legii, își desfășoară activitatea în regim de alertă pentru a contracara atacurile, a minimiza impactul acestora, a asigura funcționalitatea sistemelor informaționale guvernamentale și a identifica persoanele implicate, cu ulterioara atragere la răspundere a acestora. De asemenea, STISC monitorizează continuu dinamica atacurilor, iar evoluția situației privind atacurile cibernetice va fi comunicată periodic.

Foto simbol

img22006381

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!