ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Au intrat în vigoare mai multe modificări legislative privind indemnizațiile pentru familiile cu copii

09:33 | 01.09.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 1 sep. /MOLDPRES/. Mai multe modificări legislative privind acordarea indemnizațiilor pentru familiile cu copii au intrat astăzi în vigoare, transmite MOLDPRES.

Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), persoana asigurată care se află în concediul pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani are dreptul la indemnizație lunară pentru creșterea copilului conform următoarelor opțiuni: de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului şi până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului, pentru o perioadă de 24 de luni și pentru o perioadă de 12 luni.

În cazul solicitării indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani, cuantumul indemnizaţiei va constitui 30% din baza de calcul. Totodată, în cazul indemnizaţiei lunare pentru o perioadă de 24 de luni, cuantumul indemnizaţiei va constitui 60% din baza de calcul, iar pentru următoarele 12 luni, acesta va reprezenta 30% din baza de calcul.

În cazul solicitării indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului pentru o perioadă de 12 luni, cuantumul indemnizaţiei va constitui 90% din baza de calcul. Opţiunea solicitată iniţial pentru stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu poate fi modificată ulterior.

De asemenea, prin modificările operate, a fost extins termenul de acordare a concediului paternal de la 56 de zile la 12 luni de la nașterea copilului. Astfel, concediul paternal cu o durată de 14 zile calendaristice poate fi acordat tatălui în termen de 12 luni de la nașterea copilului.

Foto simbol

img22006523

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!