ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Dosarul denumit generic ,,Energocom” a fost trimis în judecată

16:22 | 09.09.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 9 sep. /MOLDPRES/. Procuratura Generală a anunțat astăzi că a expediat în judecată dosarul penal denumit generic „Energocom” privind învinuirea ex-președintelui Republicii Moldova, comunică MOLDPRES.

Potrivit PG, în cadrul acestui dosar penal, fostului șef de stat i se incriminează săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat (art. 46, art. 328 alin. (3) din Codul penal).

Procurorii precizează că învinuirea formulată fostului șef de stat se referă la acțiunile acestuia din perioada 2008-2009, atunci când a deținut funcția de prim-vicepremier, ministru al Economiei și Comerțului. Acesta este învinuit că deținând funcția de prim-vicepremier, ministru al Economiei și Comerțului, în mai 2008 a semnat avizul care a favorizat încheierea de către directorul general al SA „Energocom” cu o companie străină din Ungaria, a unui contract privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada mai 2008 - iunie 2009, contrar prevederilor legale.

Urmare a acțiunilor nominalizate, statului în persoana SA ,,Energocom” i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de  11 927 173 de dolari SUA, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!