ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova vor avea loc Zilele Europene ale Patrimoniului

16:52 | 12.09.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 12 sep. /MOLDPRES/. Mai multe acțiuni culturale vor avea loc în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, care se vor desfășura în Republica Moldova în perioada 13-25 septembrie, informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferințe de presă de astăzi, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a menționat că ministerul și instituțiile cultural-artistice subordonate acestuia vine în acest an cu un program consistent. Potrivit oficialului, ceremonia de deschidere a Zilelor Europene ale Patrimoniului în Republica Moldova va avea loc mâine, 13 septembrie, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, unde va inaugurată, după reparație, Sala ”Natura”.

Miercuri, 14 septembrie, la ora 10.00, la Casa Guvernului va avea loc ședința comună a Comisiilor Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din Republica Moldova și România. În cadrul ședinței vor fi abordate subiecte privind progresele înregistrate de către ambele state în implementarea Convenției UNESCO din 2003 privind salvgardarea patrimoniului cultural imaterial,  aspecte ale cadrului legal în domeniu, strategiile naționale în domeniu, vor fi stabilite acțiuni comune de promovare a elementelor incluse în Lista Reprezentativă UNESCO și vor fi identificate alte elemente de candidatură ce ar putea fi înaintate în comun pe Listele UNESCO.

În aceeași zi, la ora 17.00, va avea loc eveniment festiv cu genericul ”O istorie comună, un patrimoniu comun: Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în Republica Moldova și România”. În cadrul acestuia, va fi vernisată o expoziție de costume tradiționale românești din colecțiile Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Republica Moldova și ale Muzeului Național al Țăranului Român din România. Evenimentul va culmina cu un program artistic susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”.

Pe 15 septembrie, la ora 16.00, la Muzeul Național de Artă al Moldovei va fi lansată Expoziția „Scene de gen – viața cotidiană în prim-plan” (gravură, sec. XVI-XIX). În aceeași zi, va avea loc  inaugurarea celei de-a VII-a ediții a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești cu spectacolul „Capcana”. Programul integral al manifestărilor culturale organizate cu această ocazie poate fi vizionat pe siteul Ministerului Culturii.

Zilele Europene ale Patrimoniului reprezintă o inițiativă a Consiliului Europei, începând cu anul 1985, prima ediție desfășurându-se în Franţa. Din 1999 și Uniunea Europeană s-a implicat în celebrarea acestora, iar sloganul permanent a devenit Europa, un patrimoniu comun. Anual, în luna septembrie, în cele 50 de țări semnatare ale Convenției Culturale Europene (1954), sunt marcate Zilele Europene ale Patrimoniului. Peste 70.000 de evenimente cu participarea a 20 de milioane de vizitatori sunt organizate în fiecare an pentru a contribui la sensibilizarea opiniei publice referitor la patrimoniul paneuropean și pentru a încuraja populația să se implice activ în protejarea și consolidarea patrimoniului cultural pentru generațiile actuale și viitoare.

Genericul ediției din anul 2022, propus de către Consiliul Europei este Patrimoniul durabil și are drept scop conștientizarea efectelor schimbărilor climatice asupra patrimoniului cultural și promovarea Obiectivelor Durabile 2030 ale ONU. Evenimentele vor fi centrate pe oameni și locuri, promovând continuitatea și inspirația din tradiții, dar și modul în care patrimoniul construit și cel natural pot contribui la dezvoltarea unui viitor sustenabil.

img22006829

img22006829

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!