ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CNAM a încheiat în anul curent contracte pentru servicii de înaltă performanță în valoare de 235 mln lei

10:20 | 15.09.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 15 sep. /MOLDPRES/. Compania Națională de Asigurări în Medicină a anunțat că a încheiat în anul curent contracte pentru servicii de înaltă performanță în valoare totală de circa 235 de milioane de lei (circa 4,5 mln de ero), cu 71 de prestatori publici și privați, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, durata de așteptare pentru efectuarea investigațiilor de înaltă performanță, în special a tomografiilor computerizate, rezonanței magnetice nucleare, calitatea serviciilor de înaltă performanță, combaterea fenomenului plăților neformale pentru aceste servicii au fost discutate miercuri, 14 septembrie, într-o ședință organizată de Compania Națională de Asigurări în Medicină cu prestatorii de servicii de înaltă performanță contractați.

Participanții la ședință au abordat dificultățile pe care le întâmpină persoanele asigurate la accesarea serviciilor de înaltă performanță, în special la cele de imagistică prin tomografie computerizată și rezonanță magnetică nucleară.

„În ultimii ani, deși numărul serviciilor medicale de înaltă performanță și sumele contractuale pentru acestea au crescut, se atestă o scădere a gradului de satisfacție a persoanelor asigurate față de accesul la serviciile în cauză. Acest fapt demonstrează că este necesar să intervenim, astfel încât persoanele care au nevoie de serviciile respective să le poată primi la timp și de calitatea corespunzătoare”, a subliniat Ion Dodon, directorul CNAM.

În cadrul ședinței au fost menționate și impedimentele cu care se confruntă medicii care prescriu, precum și cei care prestează aceste servicii. Pentru a soluționa problemele invocate, a îmbunătăți și a crește accesul pacienților la serviciile respective, participanții la ședință au înaintat o serie de propuneri de îmbunătățire a situației. Printre acestea se numără digitalizarea prescrierii serviciilor sus-menționate, stabilirea unor reguli de gestionare a sloturilor pentru programare în Sistemul informaţional „Raportarea şi evidenţa serviciilor medicale”, fixarea duratei maxime de programare online a persoanelor la servicii de înaltă performanță, stabilirea clară a cazurilor când pacienților le este prescrisă investigația în baza biletului de trimitere.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!