ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Republica Moldova este marcată Săptămâna internațională de prevenire a intoxicațiilor cu plumb

09:08 | 24.10.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 24 oct. /MOLDPRES/. În perioada 23-29 octombrie 2022, în Republica Moldova se va desfășura cea de-a X-a ediție a Săptămânii internaționale de prevenire a intoxicațiilor cu plumb: „Spuneți nu intoxicației cu plumb”, comunică MOLDPRES.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), în această perioadă vor fi organizate mai multe acțiuni de informare și sensibilizare a populației privind riscurile expunerii la compușii plumbului și modalitățile de minimizare a acestora.

În acest context, specialiștii ANSP reiterează că plumbul este un element cu proprietăți toxice, inclus de OMS în lista celor zece substanțe chimice cu risc major pentru sănătatea publică, la moment nefiind stabilită o doză de expunere inofensivă pentru sănătatea umană.

Conform datelor Fondului Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF), fiecare al treilea copil are o concentrație de plumb în sânge peste limita valorilor admise, ceea ce denotă gravitatea acestei probleme majore de sănătate publică, întrucât expunerea la plumb are un impact mult mai accentuat în cazul copiilor. Sunt demonstrate efectele nefaste asupra dezvoltării neurocognitive sau comportamentale, afectând inclusiv sistemul nervos central, cardiovascular, gastrointestinal, reproductiv, hematologic, renal și imunologic.

Datele ANSP arată că în perioada anilor 2016-2021, în Republica Moldova au fost înregistrate 92 de cazuri de intoxicații acute cu vapori de vopsele, dintre care 19 cazuri în rândul copiilor.

Foto simbol

img22007976

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!