ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ceramistul Ivan Prividiuc și-a expus lucrările la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

17:41 | 01.11.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 1 nov. /MOLDPRES/. O expoziție cu genericul ”Arhetipal și experimental în creația ceramistului Ivan Prividiuc” a fost vernisată astăzi la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală (MNEIN), informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial și instituția gazdă.

Solicitat de agenție, directorul MNEIN, Petru Vicol a menționat că expoziția prezintă lucrările de ceramică decorativă a maestrului Ivan Prividiuc, artist plastic și ceramist. ”Ivan Prividiuc creează ceramică în stilul propriu, colorată în negru-cafeniu, în tehnica „cu lapte”. În afară de ceramica de culoare neagră, de câțiva ani a început a crea ceramică cu cristaluri, obținută în urma unor experimente chimice. Vasele cu cristaluri sunt foarte viu colorate și expresive”, a subliniat Petru Vicol.

Potrivit sursei citate, la începutul carierei de ceramist, fiind pasionat de cultura neolitică, Ivan Prividiuc a cercetat detaliat vasele de ceramică a purtătorilor culturii Cucuteni-Tripolie, inspirându-se în lucrările sale din tehnica și decorul fascinant al vaselor cucutene. Astfel, prin creația sa face o ușoară trimitere la această cultură. ”În mâna ceramistului, vasele de lut vibrează, în rezultat obținându-se ceramică neagră cu totul specială. Artistul plastic a adus pe piața olăritului din Republica Moldova tehnica de „ardere în lapte”. Ceramistul obține prin înmuierea în lapte și arderea la temperatura de circa 400 C vase de culoare neagră. Ceramica neagră creată de artistul Ivan Prividiuc este obținută prin tehnici și motive tradiționale, făcând ca stilul său aparte să fie unic”, a mai spus Petru Vicol.

Ivan Prividiuc  s-a născut în data de 1 februarie 1962, în satul Iablona, raionul Glodeni. Absolvent al Universității de Arte Frumoase din Moscova, Federația Rusă, Ivan Prividiuc a activat la început ca artist plastic. A colaborat cu Editura „Știința”, creând grafică de carte. A elaborat cu arheologul Evghenii Iarovoi schițe pentru vasele de ceramică descoperite în cadrul săpăturilor arheologice. A fost autorul desenelor, publicate în diferite lucrări științifice. Din  2007 devine membru al Uniunii Meșterilor Populari. Artistul a participat la diferite târguri și expoziții: „Fabricat în Moldova” (2009), „Food technology” (2009), „International Ceramic Plen-Air” (2009), Târgul meșterilor populari Galați, „Art Expo” (2010), „Meșteșuguri artistice la standarde UNESCO” (2011), Ziua Națională a Vinului (2012), Festivalul „Bostaniada” (2014), Bâlciul olarilor (anual), Festivalul „Cucuteni” (2018), Festivalul „Ia Mania” (2022) etc.  Este deținător al mai multor premii.

Expoziția va fi deschisă până pe 23 ianuarie 2023.

img22008254

img22008254

img22008254

img22008254

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!