ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

SUA va acorda R. Moldova circa 19,5 mln de dolari pentru consolidarea securității energetice

14:19 | 02.11.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 2 nov. /MOLDPRES/. Republica Moldova va beneficia de un suport financiar, oferit de SUA, pentru consolidarea securității energetice. Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană a avizat astăzi pozitiv inițierea negocierilor și aprobării semnării celui de-al 14-lea Amendament la Acordul de asistență încheiat între guvernele celor două țări, comunică MOLDPRES.

Astfel, Guvernul Statelor Unite va oferi o contribuție adițională în valoare de 19,5 milioane de dolari. Banii vor fi folosiți pentru reducerea dependenței de Federația Rusă, prin conectarea elementelor cheie ale sectorului energetic al țării noastre cu sistemele europene, precum și pentru atragerea investițiilor în producția locală de energie, diversificarea aprovizionării cu gaze naturale și creșterea eficienței energetice.

De asemenea, amendamentul care urmează să fie negociat prevede stabilirea termenelor și condițiilor privind contribuția USAID, în valoare de 30 mln de dolari, care va fi oferită Guvernului Moldovei. Banii vor fi folosiți pentru achiziția energiei electrice de la furnizorii ucraineni în perioada mai – septembrie 2022.

Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare între Guvernul Republicii Moldova și cel al SUA pentru creștere economică durabilă ancorată în integrarea europeană a fost semnat în 2016. Prezentul Amendament va intra în vigoare la data semnării.

Foto: Parlament

img22008286

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!