ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Zeci de şcoli din UTA Gagauz-Yeri au fost modernizate

11:07 | 08.11.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 8 nov. /MOLDPRES/. Un număr de patruzeci şi cinci de şcoli din autonomia găgăuză îşi desfăşoară activitatea în săli noi de studii, datorită unui proiect de digitalizare şi modernizare a educaţiei, susţinut de parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova, a anunţat astăzi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), transmite MOLDPRES.

„45 de școli au fost dotate cu 32 de ecrane interactive, 90 de tablete, 90 de laboratoare de buzunar și calculatoare performante, grație unui proiect de digitalizare și modernizare a educației în UTA Găgăuzia, finanțat de PNUD și Guvernul Estoniei. Valoarea echipamentelor oferite este de aproximativ o sută de mii de dolari. Totodată, peste 50 de profesori vor fi instruiți să utilizeze laboratoarele de buzunar pentru a face orele de fizică și chimie mai practice, interactive și mai interesante, asta după ce anterior au urmat un curs de inițiere în domeniul pedagogiei digitale”, indică PNUD.

„Laboratorul de buzunar încorporează mai multe dispozitive electronice dotate cu senzori care permit măsurarea anumitor indicatori precum: intensitatea luminii, umiditatea, perioada de rouă, câmpul magnetic, temperatura, altitudinea etc. Aceasta va trezi interesul elevilor față de cunoașterea mediului înconjurător”, a menționat Vera Trandafilova, profesoară de fizică la Liceul teoretic „Mihail Guboglo” din municipiul Ceadîr-Lunga.

Totodată, cu sprijinul PNUD, vor fi extinse funcționalitățile portalului Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a municipiului Chișinău, www.educatieinteractiva.md. Vor fi adăugate noi șabloane pentru desfășurarea exercițiilor interactive și un model de planificare a lecțiilor online pentru profesori. Totodată, va fi creată o aplicație iOS și Android pentru ca sarcinile să fie disponibile și de pe telefonul mobil.

PNUD susține școlile pentru a deveni mai reziliente și pentru a-și continua activitatea în situații de criză. În timpul pandemiei, PNUD a susținut optimizarea platformei studii.md (creată în 2019), cu funcționalități noi, care să faciliteze munca tot mai solicitantă a managerilor școlari și profesorilor, dar și să reducă din presiunea resimțită de elevi și părinții acestora. Toate școlile din UTA Găgăuzia s-au conectat la studii.md, cu susținerea PNUD.

Foto: PNUD

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!