ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANRE atestă o stabilizare a preţurilor la benzină şi motorină

14:06 | 17.11.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 17 nov. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atestă o tendință de stabilizare și echilibrare a nivelului prețurilor pentru benzină și motorină. Astfel, pentru vineri, 18 noiembrie, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard vor constitui: 26,69 lei/litru (circa 1,3 euro)- pentru benzina COR 95 (- 14 bani); 26,96 lei/litru - pentru motorina standard (- 11 bani), transmite MOLDPRES.

 „După o perioadă de circa trei luni, în care s-a înregistrat un fenomen atipic pentru piața moldovenească exprimat prin depășirea semnificativă a prețului de comercializare a motorinei în raport cu prețul la benzină, ANRE atestă o stabilizare și echilibrare a celor doi parametri. Fenomenul respectiv se explică prin oferta redusă de produse petroliere în anumite perioade în raport cu cererea, generate în mare parte de evoluțiile regionale și războiul din Ucraina. În prezent, asistăm la o repoziționare a parității tradiționale dintre cele două tipuri de carburanți (benzina și motorina), fapt care duce la apropierea tot mai mare a nivelului prețurilor la acestea”, a explicat instituţia.

Potrivit sursei citate, dacă pe parcursul lunii octombrie 2022 prețul la motorină a ajuns să fie chiar și cu 3,77 lei/litru mai mare decât cel la benzină, atunci la situația la zi, această diferență s-a redus treptat ajungând la doar 0,27 lei/litru, prețul motorinei standard stabilit pentru ziua de mâine coborând sub nivelul de 27 lei.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!