ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, și cel al Mediului, Rodica Iordanov, au depus jurământul de învestire

13:01 | 18.11.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 18 nov. /MOLDPRES/. Noii miniștri desemnați, Dumitru Alaiba la Ministerul Economiei și Rodica Iordanov la Ministerul Mediului, au depus, astăzi, jurământul de învestire în fața președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, și a prim-ministrului Natalia Gavrilița, a relatat agenției MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Șefa statului le-a mulțumit foștilor miniștri pentru efort și sacrificiu și le-a urat succes demnitarilor desemnați. Referindu-se la domeniul economic, președintele subliniat necesitatea realizării unor acțiuni ambițioase și curajoase de promovare a țării și a oportunităților economice.

„Schimbările sunt necesare și ele trebuie făcute la timp. Suntem aici pentru a pune țara pe făgașul cel drept. Trebuie să reușim să obținem progres substanțial în transformarea țării într-o democrație viabilă. Trebuie să reușim să punem bazele unei economii sănătoase. Corupția și interesele de grup nu sunt nici pe departe înfrânte, iar businessul continuă să fie hărțuit de procurori și alte instituții publice. Avem nevoie de acțiuni mai ferme în soluționarea acestor probleme, iar politicile de redresare economică trebuie să meargă dincolo de acordarea ajutoarelor. Nu avem cum să scoatem țara din sărăcie, dacă nu vom crea condiții favorabile pentru dezvoltarea economică. Businessul trebuie respectat și susținut, nu hărțuit sau ignorat”, a declarat președintele Maia Sandu.

De asemenea, președintele Republicii Moldova a vorbit despre eforturile ce trebuie întreprinse în domeniul mediului: „Pentru a combate schimbările climatice și pentru asigurarea unui mediu sănătos, avem nevoie de progres real în implementarea programului național de împădurire și a strategiei de management al deșeurilor. Sper să vedem acest progres în viitorul apropiat.”

În alocuțiunea sa, prim-ministrul Natalia Gavrilița a încurajat noii miniștri să manifeste deschidere maximă față de mediul de afaceri și să depună toate eforturile pentru a trece cu bine de această perioadă de crize, dar și să susțină procesele de integrare europeană a Republicii Moldova.

„Situația economică din țara noastră este una complicată. De aceea îl felicit pe domnul Alaiba pentru curajul de a accepta această funcție nu doar pentru a gestiona crizele existente, dar și pentru a face transformările necesare, cum ar fi dereglementarea serioasă care să reducă costul afacerilor și să elimine barierele în interacțiunea agentului economic cu statul. Creșterea numărului de agenți economici înseamnă mai multe locuri de muncă. Vă îndemn să aveți o comunicare deschisă cu mediul de afaceri”, a menționat Natalia Gavrilița. 

Referindu-se la prioritățile din domeniul protecției mediului, prim-ministrul a adăugat: „Indiferent de crizele zilei, să nu uităm de transformările pe termen lung pe care le așteaptă oamenii: împădurire, sănătatea mediului înconjurător, calitatea apelor și gestionarea deșeurilor.”

Anterior, Dumitru Alaiba a deținut funcția de deputat, fiind președintele Comisiei economie, buget și finanțe, iar Rodica Iordanov a fost secretar de stat la Ministerul Mediului.

Foto: Guvern

img22008786

img22008786

img22008786

img22008786

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!