ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Douăsprezece spectacole vor fi prezentate la Festivalul Internațional ClassFest

18:08 | 02.12.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 dec. /MOLDPRES/. Circa 100 de reprezentanți de peste hotare vor participa la cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru și Film ClassFest, secțiunea Teatru, organizată de Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, cu susținerea Biroului de Cooperare al Elveției și a Ministerului Culturii, care se va desfășura în perioada 5-9 decembrie la Chișinău, relatează MOLDPRES.

Într-o conferință de presă de astăzi, secretarul de stat la Ministerul Culturii, Andrei Chistol, a afirmat că festivalul, această formă de mobilitate, de interacțiune în domeniul culturii este foarte importantă pentru pregătirea cadrelor pentru instituțiile teatrale. ”Mizăm mult pe performanță, pe experiența pe care o acumulează tinerii în cadrul acestui festival”, a subliniat oficialul.

În context, directorul Festivalului, Svetlana Târțău a menționat că, de fapt, ClassFest este o acţiune artistică internaţională, unică în Republica Moldova, care promovează tinerii creatori de teatru, încurajează schimbul de experienţă și relațiile profesionale între absolvenţii, profesorii și profesioniștii școlilor europene de teatru, familiarizând publicul larg cu spectacolele realizate de generația tânără de creatori, promovând valorile artei contemporane și dialogul intercultural. Potrivit sursei citate, timp de patru zile, vor avea loc 12 spectacole și trei ateliere de creație. Ediţia a XI-a întruneşte la Chişinău reprezentanţi ai următoarelor şcoli de teatru: Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Chișinău; Universitatea Națională de Arte George Enescu, Iași; Universitatea Ovidius, Facultatea de Arte din Constanța; Academia Internaţională a Artelor Scenice, Paris; Universitatea Lucian Blaga din Sibiu; Universitatea de Arte din Târgu Mureș și Universitatea de Muzică și Arta Spectacolului din Graz, Austria.

La rândul său, rectorul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Victoria Melnic a spus că spre deosebire de edițiile precedente, în acest an spațiul geografic este mult mai restrâns, din cauza războiului declanșat de către Rusia în Ucraina. ”Acest război are consecințe nefaste asupra întregii lumi. În ultimul moment, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”Ion Luca Caragiale” din București a refuzat să participe, așa cum au făcut-o și școli de teatru din alte țări”, a constatat Victoria Melnic.

ClassFest-ul este o zonă liberă de schimb de idei și experiențe, în acest context tinerii și viitorii creatori de producție teatrală vor beneficia de o serie de evenimente speciale – master-class-uri și ateliere de creație axate pe diferite subiecte, cum ar fi: De la realitatea literară la cea scenică, coordonat de Daniela Lemnaru (Târgu Mureș); Întâlnire cu Carlo Boso și Commedia dell’ Arte, coordonat de Carlo Boso (Paris); Principiile limbajului scenic în arta papusărească, coordonat de Aurelian Bălăiță și Anca Ciofu (Iași); Importanța încrederii în conlucrare cu partenerul în scenă, coordonat de Alexandru Pavel (București). Invitatul special al festivalului este actorul Mateusz Nowak din Polonia, care va prezenta spectacolul ”Din față și din spate” de Stanisław Miedziewski și Mateusz Nowak.

Ceremonia de deschidere a Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru și Film ClassFest 2022 va avea loc luni, la ora 18.00, la Teatrul Republican ”Luceafărul”. Spectacolele vor fi prezentate la Centrul de Cultură și Artă ”Ginta Latină”, Teatrul Republican de Păpuși ”Licurici”, Teatrul Național ”Eugene Ionesco”, Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale”, Teatrul Național ”Mihai Eminescu”, ARTCOR, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP), blocul I. ClassFest este organizat de AMTAP și susţinut financiar de Biroul de Cooperare al Elveției, Ministerul Culturii, Direcția cultură a municipiului Chișinău, Ambasada Austriei în R. Moldova și alte instituții. Bugetul Festivalului este de 400 000 de lei (circa 20 mii de euro).

Prima ediţie a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru „ClassFest” s-a desfăşurat în anul 2011.

img22009250

img22009250

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!