ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Obligația de a achita 5,7 mln m3 de gaz pe zi revine malului stâng, conform vicepremierului Spînu

08:12 | 05.12.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 5 dec. /MOLDPRES/. Obligația de a achita 5,7 mln m3 de gaz pe zi revine malului stâng. Malul drept nu va plăti nimic pentru gazele livrate de Gazprom și va achita doar costul energiei electrice, potrivit vicepremierului Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, care a explicat aseară mai multe detalii ale semnării contractului cu MGRES de livrare a energiei electrice pentru malul drept, transmite MOLDPRES.

Potrivit lui Spînu, MoldovaGaz nu a achitat avans pentru decembrie. Până pe 20 decembrie, MoldovaGaz va achita consumul malului drept pentru luna noiembrie. „Obligația de a achita 5,7 mln m3 de gaz pe zi revine malului stâng. Malul drept nu va plăti nimic pentru gazele livrate de Gazprom și va achita doar costul energiei electrice. MoldovaGaz nu a achitat avans pentru decembrie. Până pe 20 decembrie, MoldovaGaz va achita consumul malului drept pentru luna noiembrie”, a precizat oficialul.

„În luna decembrie, malul stâng va primi aproximativ 3,2 mln m3 pe zi. Acest gaz este suficient pentru a asigura cetățenii malului stâng cu gaz, energie termică și electricitate. Luna decembrie este o lună rece și consum mai mare decât noiembrie (reamintesc, în noiembrie au fost alocate 2,3 mln m3 pe zi). Acest volum de gaz va fi suficient și pentru a menține procesele tehnologice la companiile de pe malul stâng (inclusiv MMZ). Este evident că aceste companii nu vor putea activa în regim normal”, scrie Spînu.

Vicepremierul a relevat că în această perioadă dificilă sunt luate decizii complicate. „Mi-aș fi dorit să nu avem război la hotar, iar prețurile la gaz și electricitate să fie mici, așa cum au fost în anii precedenți. Din păcate nu este așa. Avem război și consecințele lui ne afectează zilnic. Noi vom rezista, vom face tot ce trebuie ca oamenii să treacă mai ușor de această perioadă”, a rezumat Andrei Spînu.

Societatea pe Acțiuni Energocom a semnat în acest weekeend contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala electrică din Dnestrovsc (MGRES) pentru luna decembrie. Conform lui Spînu, acest contract este un compromis rezonabil pentru a asigura cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului cu energie electrică și gaz.

img22009291

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!