ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Maia Sandu a avut o întrevedere cu Secretarul de Stat pentru Energie al SUA

17:15 | 06.12.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 6 dec. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit cu Jennifer Granholm, secretar de stat pentru Energie al SUA. Discuția s-a axat pe criza energetică severă prin care trece țara noastră și felul în care SUA pot să ne ajute în depășirea ei, informează MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al Președinției.

Șefa statului a menționat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei are un impact major asupra securității noastre energetice, reflectându-se în prețurile mari la energie, dar și în limitarea accesului la resursele energetice. Totodată, președintele Maia Sandu a spus că, pentru Moldova, independența energetică înseamnă păstrarea democrației și a apartenenței țării la lumea liberă, în special în actualul context marcat de război.

Președintele Maia Sandu a mulțumit pentru ajutorul de circa 80 de milioane de dolari, anunțat de SUA pentru depășirea crizei. Totodată, șefa statului a menționat că avem nevoie de sprijinul partenerilor de dezvoltare pentru construirea infrastructurii care să asigure conexiunea la rețelele energetice europene, pentru diversificarea surselor de energie și dezvoltarea energiei regenerabile, precum și pentru regândirea întregului proces de producție, stocare și consum de energie. Un alt obiectiv strategic este atingerea, cât mai curând posibil, a neutralității emisiilor de dioxid de carbon, care este avantajoasă pentru mediu și contribuie la asigurarea securității energetice.

În zilele de 5-7 decembrie, președintele Maia Sandu întreprinde o vizită la Washington. 

Foto: Președinție

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!