ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Agenția Franceză pentru Dezvoltare va sprijini și în următorii ani sectorul energetic din R. Moldova

10:18 | 14.12.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 14 dec. /MOLDPRES/. Agenția Franceză pentru Dezvoltare (AFD) va sprijini și în următorii ani sectorul energetic din Republica Moldova. Declarația a fost făcută de Ambasadorul Franței la Chișinău, Graham Paul, în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES.

Potrivit oficialului, până la sfârșitul anului, AFD va acorda țării noastre 60 de milioane de euro sub forma unui împrumut de politică publică în sprijinul sectoarelor strategice - energetic și feroviar.

„Acestea sunt două din prioritățile care au fost identificate. Pe lângă această finanțare bugetară, este prevăzută o asistență tehnică acordată întreprinderilor Moldelectrica, în domeniul energetic, și Căii Ferate din Moldova, în domeniul feroviar. Această finanțare este foarte flexibilă și poate permite Guvernului să o utilizeze la necesitate în diferite domenii”, a spus Graham Paul.

Ambasadorul a menționat că suportul AFD pentru sectorul energetic va continua și în următorii ani. „În cadrul Conferinței platformei de sprijin pentru Moldova organizată la Paris pe 21 noiembrie, președintele Emmanuel Macron, care a primit-o pe șefa statului Maia Sandu, a anunțat un angajament suplimentar din partea AFD, în perioada 2023-2024, de cel puțin 90 de milioane de euro. Scopul este de a continua acest sprijin și posibil de a-l mări”, a remarcat Graham Paul.

Oficialul a specificat că, în prezent, se discută și despre susținerea sectorului forestier. De asemenea, sunt în curs de identificare mai multe proiecte de investiții în sectoarele: infrastructurii, feroviar, precum și cel al irigației.

img22009592

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!