ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Igor Talmazan a participat la lucrările Seminarului internațional dedicat îmbunătățirii serviciilor publice

12:11 | 15.12.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 15 dec. /MOLDPRES/. Promovarea dezvoltării locale și îmbunătățirea calității serviciilor publice în regiuni au fost discutate astăzi, în cadrul Seminarului internațional „Intercomunalitate și servicii publice de interes comunal în Moldova: apă - deșeuri - energie - mobilități”, desfășurat la Chișinău, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Evenimentul a reunit miniștri, secretari de stat, reprezentanți ai autorităților publice locale, experți, diplomați și parteneri de dezvoltare. La deschiderea seminarului a participat și Secretarul General al Guvernului, Igor Talmazan, care a vorbit publicului despre acțiunile prioritare de pe agenda Guvernului în domeniul dezvoltării locale, asigurării unui dialog veritabil cu autoritățile publice locale pentru susținerea dezvoltării localităților și implementării politicilor în beneficiul fiecărui cetățean.  

Șeful Cancelariei de Stat s-a referit și la strategia de Reformă a Administrației Publice 2023-2030, care va veni cu o abordare integrată a două componente de reformă – cea a administrație publice centrale și locale.

„Urmează un amplu proces consultativ, inclusiv pe platforma Comisiei Paritare, activitatea căreia a fost relansată. Vom încerca să acordăm mai multă autonomie autorităților publice locale, astfel încât acestea să fie cât mai aproape de cetățeni. De asemenea, am pregătit un șir de proiecte de legi și acte normative, pentru ca să revedem atribuțiile APl, să eliminăm impedimentele birocratice și să le oferim oportunitate de accesare a mai multor granturi și oferire de stimulente financiare pentru funcționarii publici din cadrul APL”, a menționat Igor Talmazan în cadrul panelului de discuții. 

Totodată, Igor Talmazan a menționat că Guvernul urmează să analizeze mecanisme pentru elaborarea unor stimulente pentru APL, inclusiv de natură fiscală și financiară, dar și mecanisme de implementare a proiectelor de dezvoltare regională, astfel încât să fie asigurată durabilitatea cooperării intercomunale și dezvoltării locale.

Lucrările Seminarului internațional „Intercomunalitate și servicii publice de interes comunal în Moldova: apă - deșeuri - energie - mobilități” se vor desfășura în perioada 15 – 16 decembrie. În cadrul acestuia, vor avea loc șase paneluri de discuții cu privire la prioritățile și proiectele partenerilor de dezvoltare, apă și sanitație, deșeuri, energie, transport, cooperare intercomunitară.

Foto: Guvern

img22009638

img22009638

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!