ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Opt persoane au fost reținute în dosarul de finanțare ilegală a Partidului „Șor”

14:02 | 18.02.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 18 feb. /MOLDPRES/. Ofițerii și procurorii anticorupție au desfășurat astăzi peste 20 de percheziții în dosarul de finanțare ilegală a Partidului „Șor”. În urma descinderilor, opt persoane au fost reținute, transmite MOLDPRES.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, acțiunile de urmărire penală avut loc pe întreg teritoriul țarii, la domiciliile unor membri ai fracțiunii, care sunt implicați în recepționarea și distribuirea banilor în proporții deosebit de mari către președinți și vicepreședinți ai oficiilor teritoriale ale partidului, pentru transportarea și remunerarea cetățenilor din diferite regiuni ale țarii la protestele organizate de formațiune în perioada septembrie 2022  și până prezent, inclusiv protestul planificat pentru mâine, 19 februarie.   

Persoanele reținute sunt învinuite de complicitate la acceptarea finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat, infracțiune care se pedepsește cu până la șapte ani de închisoare.

În cadrul perchezițiilor efectuate la 20 octombrie anul trecut, procurorii au ridicat peste 4,2 milioane de lei (aproximativ 210 mii de euro) și 4 000 de dolari SUA, iar la 2 noiembrie 2022, au fost depistate și ridicate peste 320 de mii de lei.

Pe parcursul ultimilor luni, cu ajutorul mijloacelor tehnice speciale, s-a reușit documentarea mai multor episoade în care membrii grupului criminal organizat au transmis peste 3,3 mln de lei, 61 de mii de euro și 55 de mii de dolari SUA, către membri și activiști ai Partidului „Șor”. Banii erau destinați pentru achitarea persoanelor care au participat la proteste, achitarea transportului și a salariilor în plic membrilor de partid.  Totodată, probele confirmă faptul că banii provin din surse interzise de lege. În prezent, urmărirea penală se află la faza finală. 

img23001323

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!