ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Candidații la funcţia de başcan al UTA Gagauz-Yeri vor susţine examen la limba găgăuză

09:32 | 22.02.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 22 feb. /MOLDPRES/. La Comrat a fost creată Comisia lingvistică care va aprecia cunoaşterea limbii găgăuze, o condiţie obligatorie pentru înregistrarea candidaţilor la funcţia de guvernator al UTA Gagauz-Yeri, alegerile căruia vor avea loc pe 30 aprilie, transmite MOLDPRES.  

Testarea este organizată de o comisie lingvistică specială, din care fac parte doctori în filologie şi profesori de limbă găgăuză. Examenul are loc în sediul Comisiei electorale a UTA Gagauz-Yeri.

O asemenea testare s-a desfăşurat pentru prima dată la scrutinul regional din 2019, modificarea fiind inclusă în Regulamentul electoral al autonomiei, în anul 2015.

Potrivit CEC de la Comrat, în perioada 1-25 martie, vor fi recepţionate documentele pentru înregistrarea grupurilor de iniţiativă în susţinerea candidaţilor la funcţia de başcan, iar între 1 şi 21 martie – pentru susţinerea candidaţilor la mandatele de deputat APG pentru circumscripţiile Vulcăneşti şi Cioc-Maidan, alegerile cărora vor avea loc în aceeaşi zi cu cele ale başcanului.

Guvernatorul (başcanul) este persoana oficială supremă a Unităţii Teritorial-Autonome Gagauz-Yeri. Başcanului i se subordonează toate autoritățile administrației publice ale autonomiei. Alegerile guvernatorului se desfăşoară o dată în patru ani.

img23001420

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!