ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANSA a depistat o serie de fraude la comercializarea plăcintelor

11:55 | 06.03.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 6 mar. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunţat astăzi că o mare parte din agenți economici apelează la practici comerciale înșelătoare la etichetarea plăcintelor expuse spre comercializare. La această concluzie s-a ajuns în urma unor ample acţiuni de control, efectuate în luna februarie de inspectorii instituţiei, transmite MOLDPRES.

„În medie 80 % din produse denumite „Plăcinte cu brânză” nu conțin brânză proaspătă de vaci în calitate de umplutură, ci, de fapt conțin în amestec cu produse pe bază de grăsimi vegetale. În calitate de umplutură se utilizează un produs alimentar compus din ulei de palmier hidrogenat, ulei de soia, ulei de floarea-soarelui cu adaos de lapte degresat, care după consistență doar imită brânza proaspătă de vaci. În aceste cazuri, au fost prelevate probe atât de umplutură, cât și de plăcinte expuse spre comercializare, or, rezultatele încercărilor de laborator ale umpluturii au scos în evidență un aspect îngrijorător”, indică ANSA.

În unele cazuri, conținutul de acizi grași trans în umplutură este excesiv de ridicat, și anume 51 g/100 g de grăsime, cantitate ce depășește de peste 25 de ori limita stabilită la nivel european (2 g/100 g de grăsime). În plăcinte cel mai înalt conținut de acizi grași trans constatat este de 23 g/100 g de grăsime, care la fel depășește nivelul european de 2 g/100 g, conform sursei citate.

Având în vedere caracterul foarte grav al încălcărilor constatate, au fost emise prescripții de modificare a etichetei produselor în conformitate cu legislația în vigoare, astfel încât consumatorii să nu fie înșelați când aleg să procure un produs alimentar. Agenții economici care continuă să inducă în eroare consumatorii riscă să fie sancționați.

„Este interzisă utilizarea denumirii Plăcintă cu „brânză” pentru produsele a căror umplutură nu conține brânză de vaci, sau conține un amestec de brânză de vaci cu produs alimentar pe bază de grăsimi vegetale. Totodată, este obligatoriu de a indica lista tuturor ingredientelor. Înscrierea se va face pe un afiş, anunţ sau în orice altă formă, fără riscul de confuzie pentru consumator”, atenţionează ANSA.

Conținutul de acizi grași trans în produsele alimentare urmează în scurt timp să fie reglementat și în Republica Moldova. Astfel va permite inspectorilor ANSA să aplice măsurile restrictive de rigoare, care se pot solda chiar cu privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an, pentru agenții economici care vor continua să plaseze pe piață produse alimentare periculoase pentru sănătatea consumatorilor. Consumul de alimente bogate în acizi grași trans prezintă un risc major pentru sănătatea consumatorilor. Conform studiilor efectuate de Organizația Mondială a Sănătății, un aport mare de acizi grași trans crește în mod semnificativ riscul de boli cardiace, mai mult decât orice alt nutriment cu număr de calorii similar.

Foto: ANSA

img23001804

img23001804

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!