ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău are loc reuniunea de nivel înalt a Dialogului Strategic dintre Republica Moldova și SUA

09:40 | 15.03.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 15 mar. /MOLDPRES/. La Chișinău are loc reuniunea de nivel înalt a Dialogului Strategic dintre Republica Moldova și SUA. La începutul reuniunii, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu și adjunctul principal al asistentului secretarului de stat, Dereck Hogan, au susținut o conferință de presă, comunică MOLDPRES.

Șeful diplomației de la Chișinău a mulțumit partenerilor americani pentru susținerea oferită în ultimul an și a precizat că relațiile bilaterale moldo-americane “nu au fost niciodată mai puternice”.

Nicu Popescu a menționat că la reuniune vor fi patru grupuri de lucru, care vor discuta subiecte ce țin de consolidarea statului de drept și lupta împotriva corupției, securitatea țării, cooperarea comercială și reziliența energetică și dezvoltarea diplomației publice. “Este o ocazie bună să amplificăm dialogul, dar și să mulțumim partenerilor pentru sprijinul, inclusiv financiar, acordat țării noastre. Salutăm revenirea în țara noastră a Corpului Păcii”, a opinat Popescu.

Adjunctul principal al asistentului secretarului de stat, Dereck Hogan, fost ambasador la Chișinău, s-a arătat încântat să revină în Moldova pe care a numit-o acasă. El a precizat că Moldova se bucură de sprijinul SUA.

Potrivit Ambasadei SUA la Chișinău, din delegația prezentă la reuniune fac parte Lisa Johnson, adjunctul principal al secretarului adjunct al Biroului pentru Afaceri Internaționale pentru Narcotice și Aplicarea Legii; Laura Cooper, asistentul adjunct pentru Rusia, Ucraina și Eurasia al Secretarului apărării.

De asemenea, la Chișinău a venit și Daniel T. Lasica, asistentul adjunct al Administratorului USAID în Biroul pentru Europa și Eurasia; Mark Simakovsky, asistentul adjunct al Secretarului de Stat pentru programe academice în Biroul pentru afaceri educaționale și culturale; Ethan Rosenzweig, directorul pentru Europa în Biroul pentru democrație, drepturile omului și muncă; Tom Selinger, directorul regional al Corpului Păcii pentru Europa, Mediterana și Asia, precum și alte persoane din Guvernul Statelor Unite.

Dialogul Strategic dintre Republica Moldova și SUA a fost reluat în 2022 după o pauză de cinci ani. Ultima reuniune s-a desfășurată în aprilie anul trecut la Washington.

img23002059

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!