ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova optează pentru consolidarea interconexiunilor cu România

11:41 | 23.03.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 23 mar. /MOLDPRES/. Republica Moldova optează pentru consolidarea interconexiunilor cu România, crearea unei pieţe sau cuplarea pieţei de energie a Republicii Moldova cu piaţa românească şi creşterea investiţiilor în special în energie regenerabilă. Declarația a fost făcută de ministrul Energiei Victor Parlicov, în cadrul unui interviu pentru AGERPRES, citat de MOLDPRES.

„Când vorbim de proiectele energetice cu România, vorbim concomitent de mai multe proiecte. Cel mai cunoscut ar fi probabil proiectul Bălţi - Suceava, linia de interconexiune pe tensiune înaltă Bălţi - Suceava. În acest sens, au fost realocaţi o parte din banii care au fost iniţial pentru construcţia staţiei de tip back-to-back de la Vulcăneşti. Odată cu sincronizarea sistemelor dintre Republica Moldova şi Ucraina cu ENTSO-E (n.r.- reţeaua energetică europeană) a decăzut necesitatea de a avea o staţie acolo şi, respectiv, banii au fost realocaţi prin intermediul Consiliului inter-ministerial din Republica Moldova la construcţia liniei Bălţi- Suceava. În acest sens, deja au fost făcute demersuri din partea Ministerului de Finanţe către BERD. Urmează să avem o discuţie şi cu partea română în privinţa coordonării, sincronizării proceselor de construcţie şi de conectare a acestor linii, dar eu sunt foarte optimist în privinţa acestui proiect”, a afirmat Parlicov.

Ministrul Energiei a mai punctat că, suplimentar, se mai iau în calcul câteva proiecte pe dimensiunea energetică, unul dintre ele fiind încă o interconexiune în zona Iaşi - Ungheni, de la linii de 220 KV cu trecerea la 330 pe teritoriul Republicii Moldova şi conectarea la staţia din Străşeni, lângă Chişinău. „Şi oricum are o tangenţă directă cu construcţia liniei electrice Vulcăneşti - Chişinău. Da, ea nu este o interconexiune, strict vorbind, dar ar permite o operaţionalizare mult mai bună a liniei Vulcăneşti - Isaccea”, a menționat oficialul.

Victor Parlicov a mai adăugat că Republica Moldova optează pentru creşterea investiţiilor în energia regenerabilă. 

Foto simbol

img23002341

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!