ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova poate conta pe sprijinul deplin al UE, a declarat președintele Consiliului European

14:07 | 28.03.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 28 mar. /MOLDPRES/. Uniunea Europeană este solidară cu cetățenii din Moldova în această perioadă complicată, iar țara noastră poate conta pe sprijinul deplin al comunității europene. Declarația a fost făcută astăzi la Chișinău de președintele Consiliului European, Charles Michel, într-o conferință de presă susținută alături de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, transmite MOLDPRES.

Charles Michel a menționat că obținerea de către R. Moldova a statutului de țară candidat pentru aderare la UE este o oportunitate istorică. Totodată, oficialul a punctat că statele membre ale UE au solicitat Comisiei Europene să prezinte, până în vara acestui an, un pachet de sprijin pentru țara noastră. „UE este solidară cu oamenii din Republica Moldova în această perioadă complicată. Nu sunteți singuri. Noi am mobilizat un miliard de euro în ultimul an pentru a susține Moldova, reziliența acesteia și stabilitatea. R. Moldova a întreprins eforturi considerabile și este important să continue să implementeze cei nouă pași asumați în relația cu UE, în special reforma sectorului judiciar, lupta împotriva corupției și depolitizarea instituțiilor de stat. Țara dvs. poate conta pe sprijinul deplin al UE pe parcursul acestei perioade dificile și în calea sa spre familia europeană”, a afirmat Charles Michel.

Președintele Maia Sandu a declarat că integrarea europeană este unicul drum care asigură supraviețuirea Moldovei ca țară liberă și prosperă și este unica șansă ca moldovenii să trăiască în pace, liberate și bunăstare în casa lor. „În pofida tuturor dificultăților, rămânem devotați libertății, democrației și statului de drept. Am reușit să consolidăm reziliența și să devenim mai puternici. Această realizare a fost posibilă inclusiv datorită sprijinului solid oferit de UE și statele membre. Astăzi Moldova este țară candidată pentru aderarea la UE și ne propunem să deschidem negocierile cât mai curând posibil. În acest scop, implementăm recomandările Comisiei Europene și transpunem legislația europeană într-un ritm accelerat. Suntem conștienți că acesta este un proces complex, dar ne asumăm responsabilitatea de a atinge standardele înalte necesare pentru aderarea la UE. Avem mult de lucru, am înregistrat progrese semnificative și rămânem dedicați atingerii obiectivelor noastre. Vom asigura în continuare pacea și securitatea cetățenilor noștri. Într-o bună zi, nu prea departe, vom fi gata să aderăm la UE, la marea familie europeană. Suntem recunoscători pentru susținerea deplină din partea UE”, a spus Maia Sandu.

Președintele Consiliului European, Charles Michel se află astăzi într-o vizită în țara noastră. 

img23002477

img23002477

img23002477

img23002477

img23002477

img23002477

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!