ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia pentru Situații Excepționale a adoptat o decizie privind evitarea blocajului în sistemul de justiție

17:58 | 31.03.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 31 mar. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Dorin Recean a convocat ședința Comisiei pentru Situații Excepționale pentru a examina, la propunerea Ministerului Justiției, măsurile necesare pentru a evita blocajele în sistemul de justiție, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Membrii Comisiei au constatat situația excepțională existentă la Curtea Supremă de Justiție și au decis adoptarea unei măsuri extraordinare temporare de suspendare a cererilor de demisie a judecătorilor, pe un termen de 30 de zile, în vederea asigurării funcționalității instituției.

„Este un instrument de intervenție rapidă, o măsură extraordinară, dar necesară. Trebuie să ajustăm și să asigurăm cadrul legal de funcționare a justiției, astfel încât să diminuăm riscurile care pot apărea și să asigurăm accesul oamenilor la justiție. Este o oportunitate în plus pentru judecătorii onești de a face un pas înainte și de a acționa în beneficiul cetățenilor”, a subliniat premierul Dorin Recean.

Potrivit ministrului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în contextul în care mai mulți judecători și-au dat demisia și există riscul de întrerupere a funcționalității Curții Supreme de Justiție și o posibilă stopare a examinării dosarelor, se impune în ultimă instanță aplicarea acestei măsuri temporare. 

„În cazul în care o bună parte a funcțiilor vacante existente la Curtea Supremă de Justiție vor fi completate mai devreme, decizia în cauză poate fi revăzută  în orice moment. Decizia este luată  pentru a asigura interesul public, pentru continuarea procesului de examinare a dosarelor prioritare, inclusiv a contestațiilor depuse împotriva comisiei de pre-vetting. Mai mult, având în vedere rolul esențial pe care îl joacă sistemul instanțelor judecătorești în procesul de apărare a drepturilor omului și accesul la justiție, este esențial să păstrăm funcționalitatea neîntreruptă a acestuia pe perioada stării de urgență”, a adăugat Veronica Mihailov-Moraru.

Ieri, în cadrul dezbaterilor din plenul Parlamentului, premierul Dorin Recean s-a referit, în argumentarea prelungirii stării de urgență, și la riscurile exacerbate și la situația gravă, fără precedent, existentă în domeniul justiției.

Dispoziția CSE poate fi consultată aici: https://gov.md/sites/default/files/document/attachments/dispozitia_cse_nr.64_31.03.2023_stamp.pdf

Foto: Guvern

img23002646

img23002646

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!